Прем’єр Греції: ЄС має спільно відповісти на енергетичний шантаж Путіна

Неділя, 11 вересня 2022, 13:25

Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс закликав Європейський Союз ухвалити узгоджену відповідь на виклики, які порушив шантаж президента Росії Владіміра Путіна поставками газу до Європи.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AP, про це Міцотакіс заявив у суботу під час виступу на міжнародній торговельній виставці у грецьких Салоніках.

За словами грецького прем’єра, вторгнення Росії в Україну має на меті "легітимізувати деспотичний авторитаризм і дозволити будь-якому порушнику в інших регіонах" робити те саме (ймовірно, він мав на увазі Туреччину).

"У війні в Україні ми підтримуємо тих, хто себе обороняє, ми підтримуємо демократію та свободу… Ми знаємо, що це таке – мати (агресивного) сусіда", – додав Міцотакіс.

На думку глави уряду Греції, Путін хоче перетворити занепокоєння Європи щодо енергоносіїв у політичну дестабілізацію. Він нагадав, що саме Афіни ще в серпні запропонували запровадити граничну ціну на газ і відв’язати її від ціни на електроенергію.

"Краще пізно, ніж ніколи", – зазначив він, коментуючи обговорення цих пропозицій у ЄС.

Як повідомлялося, міністри енергетики країн Євросоюзу не змогли домовитися про те, чи слід і як вводити граничну ціну на російський природний газ. Раніше ЗМІ повідомляли, що принаймні 10 країн ЄС проти встановлення граничної ціни на газ.

Декілька міністрів заявили, що досягнення угоди буде непростим, враховуючи енергетичний баланс, постачання та потреби кожної країни, але вони визнали, що час має вирішальне значення, якщо найбільш уразливі люди в Європі хочуть отримати своєчасну допомогу.

Міністри передадуть свої думки Європейській комісії, яка надасть пропозицію для держав-членів наступного тижня. Після цього країни ЄС знову проведуть оцінку і є надія, що рішення може бути ухвалене на початку жовтня.

Єврокомісія вже закликала до встановлення стелі цін на російський природний газ та домагається "солідарного внеску" від європейських нафтогазових компаній, які отримали неймовірний прибуток від зростання цін на енергоносії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.