США непокояться, що енергетичний шантаж РФ послабить підтримку України в Європі – ЗМІ

Понеділок, 12 вересня 2022, 17:18

Сполучені Штати вважають, що енергетичний шантаж, розпочатий Росією проти Європи, спрямований на підрив її підтримки України, і тому намагаються підтримати своїх союзників шляхом забезпечення енергоресурсами.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в матеріалі CNN.

Зазначається, що прагнення російського президента Владіміра Путіна посіяти розбрат серед союзників США у Європі був однією з провідних тем відеозустрічі Джо Байдена з лідерами європейських держав минулого четверга.

За оцінками американських спецслужб, для Росії головним пріоритетом є розкол у Європі щодо підтримки України та послаблення рішучості Заходу протидіяти російській агресії. Такі ризики зростають зі збільшенням вартості енергоносіїв у Європі та пов’язаних із цим проросійських протестів, які вже відбулися в деяких державах.

Припинення постачання газу через "Північний потік" і нещодавня заява Путіна про те, що РФ не постачатиме енергоносії "недружнім" державам – це чергові кроки у стратегії Москви з дестабілізації ситуації в Європі, вважають джерела CNN у Білому домі та розвідці США.

Президент Австрії: Путін використовує кожен кубометр газу для розколу Європи

Щоправда, поки що риторика Кремля призвела до зворотного ефекту – Європа виступає єдиним фронтом, і наразі про послаблення підтримки України не йдеться. А проте Вашингтон спрямовує дипломатичні зусилля для забезпечення союзників енергоресурсами, щоб ті мали змогу впоратися з їхнім дефіцитом через дії Росії.

На думку американської розвідки, найголовнішим чинником, який виявить ефективність енергетичного шантажу Кремля у прийдешні місяці, буде погода. Якщо зима виявиться помірною, нинішніх запасів газу в Європі вистачить, щоб її безперебійно пройти.

Як повідомлялося, міністри енергетики країн Євросоюзу 9 вересня закликали Європейську комісію ввести цінові обмеження на газ на тлі стрімкого зростання витрат на енергопостачання, які несуть споживачі та підприємства. 

Існує консенсус, що обмеження ціни газу потрібне, але Європейській комісії та країнам ЄС потрібен деякий час, щоб напрацювати та узгодити конкретне рішення. 

Читайте також: Крок до перемоги в енергетичній війні з Кремлем: про що домовилися країни ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: