Сербія, Албанія, Північна Македонія домовилися спільно пройти кризу в енергетиці і продовольстві

П'ятниця, 2 вересня 2022, 16:24

Сербія, Албанія та Північна Македонія домовилися сформувати спільну комісію, щоб допомогти одна одній подолати загрозу нестачі енергії та продовольства цієї зими.

Про це пише Reuters, повідомляє "Європейська правда"

На саміті ініціативи "Відкриті Балкани" в Белграді президент Сербії Александар Вучич і прем’єр-міністри Албанії та Північної Македонії Еді Рама та Дімітар Ковачевський домовилися створити орган, який допоможе трьом урядам ділитися надлишками енергії та продовольства.

"Все наше буде доступне Північній Македонії та Албанії і навпаки", — сказав Вучич на пресконференції.

Сербія майже повністю залежить від імпорту російського газу та виробляє близько 70% потреб в електроенергії на своїх застарілих вугільних електростанціях.

Північна Македонія покладається на викопне паливо та гідроенергію, а також залежить від імпорту електроенергії. Албанія виробляє більшу частину електроенергії на гідроелектростанціях.

Прем'єр-міністр Албанії Еді Рама заявив, що три країни проситимуть ЄС допомогти їм пережити зиму.

"Найкращим сценарієм для Албанії було б пів мільярда євро додаткових витрат на безперервне постачання електроенергії. Я закликаю ЄС не повторювати ганебну поведінку під час пандемії COVID-19, коли країни Західних Балкан були змушені звернутися до Китаю, Росії та Туреччини", — сказав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: