МЗС Туреччини викликало посла Греції через перекидання бронетехніки в Егейському морі

Понеділок, 26 вересня 2022, 19:14

Міністерство закордонних справ Туреччини викликало посла Греції у зв’язку з нібито перекиданням броньованої техніки на два острови в Егейському морі, які мають статус невоєнних.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на турецький телеканал NTV.

Стверджується, що в розмові з представником Афін Анкара "закликала покласти край порушенням на островах і відновити їхній невоєнний статус".

Крім того, Туреччина також надіслала ноту протесту Сполученим Штатам із вимогою дотримуватися статусу Егейських островів і вживати заходів для запобігання його порушенню.

Напередодні турецька влада опублікувала фото з безпілотників, які нібито зафіксували розміщення грецької бронетехніки на островах Егейського моря з невоєнним статусом.

З боку Анкари повідомлялося, що грецькі десантні кораблі нібито привезли передану США військову техніку на острови Лесбос та Самос.

Хоча і Греція, і Туреччина є членами НАТО, між ними десятиліттями тривають суперечки щодо низки питань, зокрема територіальних претензій в Егейському морі й тамтешнього повітряного простору.

В останні тижні Анкара звинувачувала Афіни в кількох інцидентах, пов'язаних із дією її авіації в регіоні Середземного моря. Це дало турецькому президенту Реджепу Таїпу Ердогану назвати дії Греції "ворожими".

Раніше речник зовнішньополітичної служби ЄС оприлюднив заяву, у якій закликав Ердогана припинити агресивну риторику на адресу Греції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: