Глава МЗС Латвії: в подальших діях РФ не можна виключати жодного сценарію

Вівторок, 27 вересня 2022, 09:47

Глава МЗС Латвії Едгар Ринкевич вважає, що в подальших діях Росії не можна виключати жодного сценарію, в тому числі і застосування ядерної зброї.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал Delfi.

Політик підкреслив, що чим більше ми чуємо риторики, наприклад, про застосування ядерної зброї, тим більше вона розпалює емоції. Ринкевич вважає, що така риторика насамперед спрямована на те, щоб залякати українців і Захід, щоб ніхто інший не зазіхав на Україну, тому що Росія от-от захопить її частину і оголосить своєю, не виключаючи застосування ядерної зброї.

"Хоча я сказав би, що зараз це частина ширшої інформаційної війни, повністю не можна виключати жоден сценарій", - вважає міністр.

Було кілька зустрічей і дискусій про те, що робити за різних сценаріїв. Удар по території НАТО означав би і прямий ядерний удар у відповідь по Росії. "Думаю, це розуміє навіть найбожевільніший пропагандист у Росії", - вважає Ринкевич. Удар по території України означатиме ескалацію, де можливі всі сценарії, і про це недвозначно сказано Москві.

"Хоч це і риторика, але ми ставимося до неї досить серйозно. Я не хочу сказати, що це може статися, але ми готуємося до будь-яких сценаріїв", - сказав міністр, додавши, що такої риторики не було б, якби Росія перемагала. Тому, на його думку, посилення риторики лише підтверджує, що Росія програє.

"Загнаний у кут щур небезпечний. І з цим потрібно рахуватися. Зараз ми працюємо над тим, щоб забезпечити безпеку Латвії і максимально підтримати Україну", - наголосив міністр.

Ринкевич також розповів, що минулого тижня у США представники країн Балтії багато зустрічалися з міністрами закордонних справ Африки, Азії та Південної Америки, намагаючись переконати їх у тому, що Росію слід і надалі засуджувати та ізолювати. Однак чим далі від Європи, України, тим більше розходяться думки.

Як відомо, вранці 21 вересня президент РФ Владімір Путін оголосив у Росії часткову мобілізацію та заявив, що "не блефує" погрозами застосування ядерної зброї, при цьому стверджуючи, ніби ядерні погрози почалися з боку країн Заходу, а не Кремля.

Президент України Володимир Зеленський сказав, що не вважає погрози Путіна блефом, акцентувавши на створенні силами РФ небезпеки для українських АЕС.

Про можливі сценарії реагування Заходу читайте у статті "ЄвроПравди": Якою буде відповідь Заходу на ядерний удар РФ по Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: