У Хорватії, яка має приєднатися до єврозони, з'явилися подвійні цінники

Понеділок, 5 вересня 2022, 20:46

У Хорватії, яка менш ніж через чотири місяці має приєднатися до єврозони, з понеділка почали дублювати ціни в місцевій валюті – хорватській куні – та євро.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Net.hr.

Відповідно до нових правил, підприємства та інші платники податків повинні надавати клієнтам інформацію про ціну або вартість товару й послуги в кунах і євро. Така інформація повинна бути "явно видною, легко читатися, бути зрозумілою" і висловленою в такий спосіб, щоб клієнт міг легко зрозуміти, чого саме вона стосується.

Крім того, у місцях реалізації товарів і послуг (наприклад, у магазинах) повинен відображатися фіксований обмінний курс – він становить 7,53450 куни до одного євро. Це ж правило поширюється не лише на цінники, а й на рекламу в ЗМІ та онлайн, а також документацію про виплату заробітної платні.

Закон про перехід Хорватії на євро був схвалений парламентом у травні й офіційно набув чинності в середині липня. Він буде діяти до 31 грудня 2023 року, коли в країні завершиться період переходу на євро і виведення куни з обігу.

Нагадаємо, в середині червня група міністрів фінансів єврозони рекомендувала прийняти Хорватію як 20-го члена єврозони. Після цього на червневому саміті "зелене світло" для запровадження євро у Хорватії дали лідери ЄС.

Остаточне рішення ухвалила Рада міністрів економіки та фінансів країн ЄС, яка 12 липня затвердила рішення про приєднання Хорватії до єврозони з 1 січня 2023 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: