Німеччина ще у жовтні 2021 року не вважала, що "Північний потік-2" загрожує енергобезпеці

Четвер, 13 жовтня 2022, 17:35

Уряд Німеччини у четвер розсекретив документ з оцінкою ризиків "Північного потоку-2", в якому стверджувалося, що все більша залежність від російського газу не загрожує постачанню енергоносіїв.

Як пише "Європейська правда", про це з посиланням на документ пише Politico.

Оцінку ризиків "Північного потоку-2" було підготовлено 26 жовтня 2021 року – в останні дні роботи уряду Ангели Меркель. У документі стверджується, що сертифікація трубопроводу "не ставить під загрозу безпеку газопостачання Німеччини та ЄС".

"Для ринків Німеччини та сусідніх країн ризик серйозних перешкод безпечному постачанню у зв’язку з несправностями інфраструктури індивідуального постачання дуже обмежений", – зазначається в документі.

Натомість там стверджується, що "Північний потік-2" "збільшить гнучкість системи газопостачання Європейського Союзу шляхом створення буфера з додатковою потужністю на випадок пікових потреб".

Хоча в документі й розглядається варіант, за якого Росія припиняє постачання газу до Європи, його ймовірність описується як дуже низька, адже "постачання газу із СРСР, а пізніше – із Росії до Німеччини десятиліттями були надійні та регулювалися договорами навіть під час політичного тертя".

Німеччина лише за кілька днів до повномасштабного вторгнення Росії в Україну скасувала сертифікацію "Північного потоку-2", а німецька влада не раз наголошувала, що відновлювати роботу трубопроводу не буде.

Сама ж Ангела Меркель у червні заявляла, що не вважає хибним своє рішення дозволити будівництво "Північного потоку-2" і що це поставило Україну в більш вразливу позицію щодо Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: