Європа – "сад", а решта світу – "джунглі": ОАЕ розлютили слова глави дипломатії ЄС

Вівторок, 18 жовтня 2022, 13:32

Об'єднані Арабські Емірати у понеділок звинуватили голову зовнішньополітичного відомства Європейського Союзу Жозепа Борреля у расистських висловлюваннях та викликали керівника делегації ЄС в ОАЕ.

Про це повідомило видання Politico, пише "Європейська правда".

Міністерство закордонних справ ОАЕ засудило суперечливі висловлювання Борреля, в яких він порівняв Європу з садом, а решту світу - з джунглями. В Абу-Дабі заявили, що його ремарки "недоречні та дискримінаційні" та "сприяють погіршенню клімату нетерпимості та дискримінації в усьому світі".

ОАЕ зажадали письмового пояснення коментарів Борреля і викликали Еміля Паульсена, який виконує обов'язки голови делегації ЄС в ОАЕ.

У неоднозначній промові до майбутніх дипломатів на відкритті Європейської дипломатичної академії в Брюгге минулого тижня Боррель сказав: "Так, Європа – це сад, ми збудували сад. Усе працює", кажучи про політичну свободу, економічне процвітання та соціальну згуртованість континенту.

Потім він продовжив: "Більшість решти світу - це джунглі, а джунглі можуть вторгнутися в сад". Однак Боррель підкреслив, що замість того, аби будувати стіну, дипломати повинні "йти у джунглі".

Зауваження викликали критику з боку політиків з усього світу, а посол Канади в ООН Боб Рей назвав слова Борреля "жахливою аналогією".

Боррель у понеділок заперечив, що його повідомлення було расистським чи колоніалістським, заявивши, що він мав намір відкинути ідею "Європи-фортеці" та спонукати студентів взаємодіяти зі світом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: