Допоміг локдаун: прем’єрка Ісландії видала роман-трилер

фото
П'ятниця, 28 жовтня 2022, 22:57

Прем’єр-міністерка Ісландії Катрін Якобсдоттір видала роман-трилер "Рейк’явік" про пошуки зниклої дівчини, який написала під час коронавірусного локдауну.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euronews.

Книгу ісландська прем'єрка написала спільно з другом, відомим письменником Раґнаром Йонассоном. "Рейк'явік" оповідає історію зникнення підлітки Лари Мартейнсдоттір на острові Відей біля узбережжя ісландської столиці, яку через 30 років, у 1986-му, намагається вирішити місцевий журналіст-початківець.

Сама Якобсдоттір має магістерський диплом з літератури, а її випускна дипломна робота була присвячена жанру кримінального роману в Ісландії. Раніше прем’єрка казала, що з дитинства захоплювалася творчістю Агати Крісті.

"Кожен політик повинен мати щось, на що можна відволіктися від світу щоденних клопотів політики", – сказала глава уряду Ісландії в інтерв’ю AFP, назвавши жанр кримінального роману "певного роду психотерапією".

 
Фото: AFP

Якобсдоттір – не перший політик, який є автором художнього твору, та одна з небагатьох, якій вдалося це зробити під час активної політичної діяльності.

Приміром, зазначає The Guardian, колишній президент США Білл Клінтон також став співавтором двох кримінальних романів, а колишня глава Мін’юсту Норвегії Анне Голт створила серію романів про Хенн Вільгельмсен, що були перекладені 25 мовами.

В острівній Ісландії, населення якої становить 375 тисяч людей, розвинена культура читання і є давня традиція кримінального роману. За статистикою, кожен десятий ісландець за життя видає принаймні один роман.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: