Кремль ще сподівається на переговори з США на основі російського проєкту угоди про "розвал НАТО"

Неділя, 30 жовтня 2022, 12:12

У Кремлі натякнули, що хотіли б прямих перемовин Путіна і Байдена, та сподіваються на перемовини на основі свого грудневого проєкту "гарантій безпеки" для Росії, у якому вимагали нерозширення НАТО і, більш того, скорочення сил на території союзників, які приєдналися до Альянсу після 1997 року.

Як повідомляє російський "Интерфакс", про це сказав речник Кремля Дмітрій Пєсков у телеефірі.

Говорячи про те, що могло би стати платформою для перемовин між Росією і США, він сказав, що це могло б бути "бажання США дослухатися до наших занепокоєнь, тобто, повернутися до стану на січень-грудень і поставити собі питання: "Те, що пропонують росіяни, нас, можливо, не влаштовує, але, можливо, все ж варто сісти з ними за стіл переговорів". Я маю на увазі проєкти документів, які передали до Брюсселя і Вашингтона", - сказав Пєсков. 

Як раніше повідомляла "Українська правда", на Валдайському форумі 27 жовтня президент РФ Владімір Путін заявив, що рано чи пізно Заходу доведеться починати "рівноправну розмову".

Нагадаємо, 17 грудня 2021 року МЗС РФ опублікувало проєкт договору про так звані "гарантії безпеки", які Володимир Путін вимагав від НАТО, і які Москва передала Вашингтону. 

В одному з пунктів цього документа РФ пропонувала країнам НАТО взяти на себе зобов'язання, що "виключають подальше розширення НАТО, у тому числі приєднання України, а також інших держав". Крім того, Росія пропонувала відмовитись "від ведення будь-якої військової діяльності на території України, а також інших держав Східної Європи, Закавказзя та Центральної Азії", та вимагала скоротити сили НАТО у всіх державах Альянсу, що приєдналися після 1997 року.

На додачу, у Москві заявляли, що хочуть переговорів про це із США виключно на двосторонній основі, вважаючи, що залучення інших країн позбавить їх сенсу.

Як відомо, союзники, яких стосувалася ця вимога, як наприклад Естонія та Румунія, назвали її категорично неприйнятною, на рівні НАТО її також відкинули, а Фінляндію та Швецію російський ультиматум і подальший відкритий напад на Україну переконали відмовитись від давнього нейтралітету. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: