Британія направила в Північне море корабель для захисту трубопроводів

Вівторок, 4 жовтня 2022, 18:58

Велика Британія направила в Північне море військовий фрегат "Сомерсет" для захисту трубопроводів, якими країна отримує нафту і газ, після пошкоджень російських "Північних потоків".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Times.

Як повідомило британське міністерство оборони у вівторок, фрегат "Сомерсет" був відправлений для "заспокоєння" тих, хто працює поблизу трубопроводів після ймовірних диверсій на "Північних потоках" у Балтійському морі.

Військовий корабель спільно з флотом Норвегії буде патрулювати район довкола нафтових вишок у Північному морі, де пролягають величезні трубопроводи, які доставляють нафту і газ до Британії і скандинавських країн.

"Сомерсет" належить до фрегатів типу 23, які були створені для протистояння з радянським флотом. Він оснащений радаром і сонаром, здатними виявляти підозрілі елементи у небі та під водою.

Швеція закрила район Балтійського моря навколо витоку газу з трубопроводу

Про розгортання британського фрегата стало відомо після того, як міністр оборони Великої Британії Бен Воллес разом із колегами з країн, що входять до Об’єднаних експедиційних сил, обговорили захист критичної інфраструктури після пошкоджень "Північних потоків".

Існують побоювання, що подібні диверсії в майбутньому можуть відбутися з кабелями, якими через Атлантичний океан передається конфіденційна фінансова інформація, що загрожує обвалом ринку, або які забезпечують доступ до інтернету цілим регіонам.

Британське військове керівництво роками попереджало про загрозу підводним кабелям з боку російських підводних човнів. У випадку вибухів на трубопроводах "Північного потоку" аналітики та джерела в оборонному відомстві вважають більш імовірною диверсію з використанням підводних дронів, які заклали вибухівку за кілька тижнів до цього.

Як відомо, у Європі вважають інциденти на гілках російського газопроводу наслідком умисних дій. Президент США Джо Байден назвав пошкодження російських газогонів "Північний потік-1" та "Північний потік-2" свідомим актом диверсії, що стало першою подібною заявою американської сторони.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: