Британія назвала поразку Путіна серед своїх пріоритетів у новому форматі європейської співпраці

Четвер, 6 жовтня 2022, 13:33

Британія назвала "забезпечення поразки Путіна" та зменшення залежності Європи від російських енергоресурсів найпершими пріоритетами, які бачить для себе у новому форматі європейської співпраці - Європейській політичній спільноті, перший саміт якої відбувається 6 жовтня у Празі.

Як повідомляє "Європейська правда", заяву про це офіс прем’єрки Ліз Трасс опублікував після її прибуття на місце зустрічі.

"Працюючи з нашими союзниками й друзями ми будемо забезпечувати, щоб війна Путіна в Україні закінчилася провалом, щоб покласти край нашій залежності від енергоресурсів; посилювати реагування на нелегальну міграцію", - зазначають у ній. 

У своїй колонці у The Times, присвяченій новому формату, Ліз Трасс пише, що ці питання стосуються всього континенту, тож з боку Британії правильно співпрацювати у цьому з європейськими союзниками й друзями. "Це також причина, чому ми хочемо гучно чути (на цьому майданчику - ред.) голоси країн, які не є членами ЄС - як Україна, Норвегія, Швейцарія. Ця зустріч - це не конструкт ЄС і не альтернатива йому, я дуже чітко про це кажу. Вона об’єднає уряди країн з усієї Європи, з яких майже третина не є членами ЄС. Британія після Brexit, як незалежна країна поза межами ЄС, має долучитися до дискусій", - зазначає Ліз Трасс.

Нагадаємо, у Празі починається перше засідання Європейської політичної спільноти, концепцію якої запропонував навесні президент Франції Еммануель Макрон. У зустрічі візьмуть участь 44 країни - члени ЄС та країни-кандидати, включно з Туреччиною, Норвегія, Ісландія, Швейцарія, Ліхтенштейн, Британія, Грузії, Вірменія, Азербайджан.

Детальніше про новий формат і те, що він означає для України, дивіться у поясненні ЄвроПравди з Праги.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.