Зеленський закликав саміт євроспільноти у Празі реалізувати його "формулу миру"

Четвер, 6 жовтня 2022, 17:25

Президент Володимир Зеленський у зверненні до саміту Європейської політичної спільноти у Празі закликав реалізувати запропоновану ним "формулу миру" для України. 

Про це повідомляє "Європейська правда".

Зеленський зазначив, що представив головні пункти своєї "формули миру" у зверненні до Генасамблеї ООН, і навів їх у зверненні до європейських лідерів.

"Перше - покарати агресора. Посилити санкції проти Росії, зупинити будь-яку співпрацю з РФ та її компаніями. Виключити її з усіх міжнародних організацій чи принаймні призупинити її членство, її можливість - спотворювати діяльність міжнародних інституцій, передусім - ООН", - сказав глава держави.

За його словами, для покарання агресора потрібний і спеціальний трибунал щодо злочину агресії РФ проти України, а також міжнародний компенсаційний механізм, який змусить Росію відшкодувати завдані ними збитки.

Чи несе загрози членству України новий формат для сусідів ЄС

Другий пункт - це допомога Україні. "Допомагаючи нам, кожна з ваших держав допомагає собі", - сказав Зеленський.

Третій пункт, за його словами, - відновлення безпеки і територіальної цілісності України.

"Четвертий пункт - гарантії безпеки. Ми потребуємо гарантій безпеки до того, як вступимо в НАТО. Ми на цьому шляху і ми це зробимо, також разом із вами. Наші пропозиції щодо гарантій безпеки представлені партнерам.

П’яте - рішучість. За 225 днів повномасштабної війни ми усі вже показали, що Європа може впливати на питання війни і миру. Але тепер усі разом ми маємо зробити так, щоб формула війни була повністю заблокована, а формула миру - повністю реалізована", - зазначив президент.

Він додав, що "буде день, коли російське зло програє, і це буде той день, коли наша формула миру переможе".

Про новий формат співпраці ЄС і навіщо Київ погодився на нього, читайте у статті.

Або дивіться відео: Новий формат сусідства ЄС. Як же членство для України? Пояснюємо з Праги!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: