Свій комісар до 2030 року: в уряді розповіли про строки вступу України до ЄС

ексклюзив
Четвер, 6 жовтня 2022, 17:39

Віце-прем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина переконана у завершенні процесу вступу України до ЄС ще до 2030 року.

Про це вона розповіла у відеоінтерв’ю "Європейській правді" у Празі, під час саміту Європейської політичної спільноти.

Стефанішина пояснила, що зараз триває діалог з Європейським Союзом про те, щоби почати формальні переговори про членство у 2023 році, та визнала, ще є окремі сили, які опираються цьому.

"Важко, але якщо сильно постаратися, ми зможемо почати перемовини у 2023 році. Це залежить також від Євросоюзу", – пояснила вона.

Стефанішина додала, що питанням є також процедура початку перемовин, яка відповідала би історичним викликам і водночас не суперечила процедурам ЄС. "Ми зараз ведемо з усіма перемовини про те, як почати перемовини. Абсолютна більшість країн ЄС впевнена, що перемовини можна розпочати у 2023 році, але зараз ми розробляємо хореографію цього процесу", – заявила представниця уряду.

У відповідь на уточнювальне запитання "Європейської правди" вона запевнила, що остаточний вступ відбудеться раніше ніж у 2030 році.
(повністю відповідь дивіться у відео)

"Це 100%. (Остаточний вступ) у цій декаді – це навіть запізно. Я думаю, що в цій декаді ми вже будемо балотуватися в Європейський парламент, і дехто з діючих переговірників буде членом Єврокомісії", – вважає віцепрем’єрка.

Варто зауважити, що одним з аргументів української сторони є суспільна підтримка: 66% європейців підтримують вступ України в ЄС.

Про новий підхід до відносин з сусідами, який ЄС запроваджує на саміті у Празі, читайте у статті "Навіщо Київ погодився на новий формат ЄС та як він працюватиме".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: