США, ЄС і Британія закликали до продовження дії "зернової угоди"

Понеділок, 14 листопада 2022, 20:17

США, ЄС і Велика Британія виступили зі спільною заявою на підтримку Чорноморської зернової ініціативи.

Як пише "Європейська правда", текст заяви оприлюднив Державний департамент США.

Автори заяви наголосили, що метою санкцій є російська військова машина, а не продовольчий сектор чи сектор добрив.

" З цією метою ми забезпечили ясність для промисловості та партнерів.  Це включає в себе публікацію Генеральної ліцензії Великої Британії, а також Генеральної ліцензії США 6B; а також оновлені та детальні інструкції ЄС.  Ці положення дають зрозуміти, що банки, страховики, вантажовідправники та інші суб'єкти можуть продовжувати постачати російське продовольство та добрива у світ" - йдеться у заяві.

США, ЄС і Британії закликали глобальних партнерів, а також суб'єктів, галузі та послуги, що беруть участь у торгівлі сільськогосподарською продукцією, взяти до уваги ці положення; діяти відповідно до них; постачати українське та російське продовольство та добрива для задоволення гострого попиту; і продовжувати сприяти підвищенню доступності продовольства для всіх.

"Ми знову закликаємо всі країни продемонструвати свою підтримку Чорноморській зерновій ініціативі. Ми закликаємо учасників Ініціативи продовжити термін її дії та розширити масштаби її операцій для задоволення очевидного попиту. І ми підтверджуємо нашу підтримку інших зусиль Організації Об'єднаних Націй, спрямованих на полегшення доступу до продовольства та добрив на світових ринках" - йдеться у заяві.

Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель наголосив окремо на необхідності продовження дії "Зернової угоди".

"Але не забувайте, чому цю ініціативу було запущено. Не через природну катастрофу, не через цунамі на Чорному морі, не через піратів – це все через блокаду українського експорту російською армією, яка використовує голод як зброю" - заявив він.

Як повідомлялося, заступник міністра закордонних справ Росії Сергєй Вершинін у суботу підтвердив, що Росія порушувала в межах переговорів про "зернову угоду" із представниками ООН питання підключення до системи SWIFT державного "Россільгоспбанку".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: