У Молдові частково зникло світло після ракетних ударів РФ по Україні

оновлено 17:32
Вівторок, 15 листопада 2022, 17:28

Молдова у вівторок увечері перестала отримувати електроенергію з Румунії, після чого в деяких регіонах країни зникло світло.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на NewsMaker і TV8.

За даними оператора енергомережі Moldelectrica, припинення постачання електроенергії з Румунії до Молдови відбулося близько 16:40.

Судячи з онлайн даних на сайті підприємства, високовольтна лінія Ісакча-Вулканешти-МДРЕС перестала функціонувати. Це головна ЛЕП, якою до Молдови надходила електроенергія з Румунії.

Тим часом у багатьох регіонах країни відключилася електрика. За попередньою інформацією, постраждали домогосподарства в Чимишлійському, Бєльцькому, Страшенському, Хінчештському районах та частково в місті Кишинів.

Зокрема, в кишинівському районі Буюкань спостерігається відключення електроенергії від постачальника. Через це рух тролейбусів перенаправляється, а деякі види транспорту змушені припинити рух.

Доповнено 17:32. Віцепрем'єр Молдови Андрей Спину повідомив, що причиною відключень електроенергії стали ракетні обстріли Росією української критичної інфраструктури.

"Унаслідок обстрілу Росією української енергосистеми протягом останньої години автоматично відключилася одна з ліній електропередачі, яка забезпечує передачу електроенергії для нашої країни (автоматичне скидання навантаження за частотою). Це призвело до масових відключень електроенергії по всій країні", - написав він у Telegram.

Спину наголосив, що самі лінії внаслідок ударів РФ по Україні не були пошкоджені, але були автоматично відключені з метою безпеки.

Нагадаємо, з 1 листопада Росія скоротила постачання природного газу до Молдови на 50%. Це вплинуло й на електропостачання, від якого працюють дві молдовські електростанції, розташовані на території невизнаного Придністров'я. У відповідь у Молдові почали імпортувати дорожчу електроенергію з Молдови й збільшили тарифи на неї.

Досі Румунія залишається головним джерелом електроенергії для Молдови, оскільки імпорт з України став неможливий після масованих ракетних обстрілів.

Більше читайте тут: Атака на Молдову. Як газ та гроші Кремля стали зброєю війни з прозахідною владою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.