ЄС привітав продовження "зернової угоди"

Четвер, 17 листопада 2022, 20:36

Глава дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель від імені блоку привітав продовження Чорноморської зернової ініціативи, яка дозволяє експортувати збіжжя з українських морських портів.

Про це йдеться в заяві Борреля, повідомляє "Європейська правда".

"Важливо продовжувати знижувати світові ціни на продукти харчування та гарантувати продовольчу безпеку в усьому світі, особливо в найбільш уразливих країнах. ЄС підтримує зусилля ООН і Туреччини щодо сприяння продовженню ініціативи", – зазначив він.

Боррель нагадав, що завдяки "зерновій угоді", а також запровадженими Євросоюзом "шляхами солідарності" з України вдалося експортувати понад 25 мільйонів тонн зерна та іншої сільськогосподарської продукції.

Посол США: Україна постачає зерно, а Росія в цей час завдає ракетні удари

"Саме загарбницька війна Росії проти України та навмисне перетворення  українських сільськогосподарських об’єктів і експортних маршрутів на мішені, посилили стрибок цін на продукти харчування", – наголосив він.

Топ-дипломат ЄС додав, що санкції блоку "не спрямовані на торгівлю сільськогосподарськими та харчовими продуктами, включно із зерном та добривами, між Росією та третіми країнами".

Як повідомлялося, у Стамбулі в четвер домовилися про продовження роботи "зернового коридору" для експорту продовольства з трьох українських морських портів ще на 120 днів.

Президент України Володимир Зеленський під час виступу на саміті G20 у вівторок заявив, що він хоче, аби угода була продовжена на безстроковий період, а також, щоб у її сферу дії увійшли два додаткових морських порти України - Миколаїв та "Ольвія" в Миколаївській області.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: