Чому перший вирок у справі MH17 є таким важливим

Аналітика коротко
П'ятниця, 18 листопада 2022, 15:21

17 листопада 2022 року окружний суд Гааги виніс перше рішення у справі про збиття авіалайнера MH17 в небі над Донбасом у 2014 році.

Ми говоримо про перше рішення, бо вже зараз йдеться про продовження судового процесу з новими обвинуваченими. З російськими військовими. Про це напряму йдеться у вироку суду, і це – ще один епізод російської перемоги.

Також важливо, що суд визнав підконтрольність "влади ДНР" Росії. 

А ще дуже позитивним сигналом (навіть якщо це звучить дивно!) стало те, що суд виправдав одного зі звинувачених. 

Детально про все це – у статті редактора "Європейської правди" Сергія Сидоренка (з Нідерландів) MH17: усе тільки починається. Найважливіше про вирок, що став перемогою України. Також дуже радимо подивитися короткий відеорепортаж ЄвроПравди з суду

Основні прогнози та очікування "Європейської правди" підтвердилися. Найголовніше – те, що суд не в усьому став на сторону слідства та прокуратури і навіть виправдав одного з підозрюваних, Олега Пулатова. Це виправдання, хай як дивно це звучить, стало одним із дуже позитивних результатів слухань.

Це викличе безумовну довіру в європейських суспільствах до рішення суду, яке розвіює їхні сумніви щодо того, що "раніше на Донбасі було не так однозначно".

Щодо трьох інших підсудних – сумнозвісного Ігоря Гіркіна, а також Сергія Дубінського та Леоніда Харченка – суд визнав докази та аргументи слідства переконливими та визнав їх виконавцями постачання до України комплексу "Бук", що збив авіалайнер, та його евакуації до Росії після фатального пострілу. 

Всі троє засуджені до довічного ув’язнення. Окрім цього, троє засуджених, у разі їхнього затримання або арешту їхніх активів за окремим позовом, мали б компенсувати збитки в обсязі 16 млн євро (50 тисяч євро на людину, стандартна сума компенсацій для цивільної авіації, плюс додаткові виплати).

Формально вирок ще не набув сили – будь-хто з обвинувачених має право його оскаржити. Утім, зважаючи на те, що вони ігнорували процес, це видається малореальним.

Те, що трьох обвинувачуваних все ж визнали винними, означає, що суд визнав себе компетентним розглядати цю справу.

Також – і це ледь не головне – Гаазький суд встановив, що "сепаратистські" райони Донбасу на той час перебували "під загальним контролем Росії" – і політично, і у питаннях постачання зброї чи військової координації.

Рішення від 17 листопада відкрило шпаринку для засудження також інших винних.

Очевидно, що саме по собі збиття літака вчинив не Гіркін чи хтось із його аватарів, а кадровий розрахунок ЗРК, який супроводжував його з розташованої у РФ військової частини. Також очевидно, що вину поділяють ті, хто давав вказівку на виїзд ЗРК до України тощо.

Нідерландська прокуратура не планує зупинятися та вже оголосила, що навесні має оголосити нові звинувачення та почати новий процес. Цього разу – проти екіпажу "Бука". Та й це не буде завершенням історії. Бо одним із головних результатів процесу у Схіпхолі стало рішення суду про те, що саме Росія контролювала "ДНР" під час збиття лайнера MH17.

Може виникнути запитання: то що ж з реальним покаранням винних? Чи це просто віртуальний суд, що не матиме жодного впливу?

Перш за все, вплив буде. Вагомість та значення цього суду не обмежується лише посадкою Гіркіна (якщо, звісно, його ще не ліквідували десь у Росії або й у степах Херсонщини). Значно важливішим є вплив цього рішення на інформаційний порядок денний у країнах ЄС, на наративи російської пропаганди. Це не варто недооцінювати.

Крім того, окружний суд Гааги ухвалив доволі революційне рішення про те, що Росія здійснювала контроль на Донбасі, і це теж дуже цікавий прецедент.

Але до того ж не можна виключити, що хтось із трійки засуджених опиниться за ґратами.

А родичі вбитих пасажирів MH17 цілком можуть отримати компенсації (хоча це, звісно, не є головним).

Річ у тім, що рано чи пізно російський режим, що зараз повільно рухається до військової поразки, колись зазнає також поразки політичної, розвалиться, а нове керівництво Росії (або тієї її частини, що стане правонаступником РФ) розпочне переговори із Заходом про зняття ембарго тощо.

Жодних сумнівів, що однією з вимог Заходу стане також покарання винних у катастрофі, що забрала життя громадян ЄС.

Докладніше – у матеріалі Сергія Сидоренка (з Нідерландів) MH17: усе тільки починається. Найважливіше про вирок, що став перемогою України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.