Мін'юст: Україна та партнери створять міжнародний Реєстр збитків внаслідок агресії РФ

П'ятниця, 18 листопада 2022, 15:58

Заступниця міністра юстиції Ірина Мудра розповіла про створення міжнародного Реєстру збитків від російської агресії, який планують розмістити в одному з європейських міст.

Про це повідомила пресслужба Мін’юсту, пише "Європейська правда".

Мудра нагадала, що 14 листопада Генеральна асамблея ООН за підтримки більшості країн світу схвалила резолюцію, яка рекомендує державам-членам у співпраці з Україною створити міжнародний Реєстр збитків, який би служив фіксацією в документальній формі доказів та претензійної інформації щодо збитків, втрат або пошкоджень внаслідок дій РФ в Україні.

Агресор з підірваним імунітетом: як суди спрямовують гроші Росії на компенсацію втрат від війни

За словами заступниці міністра, сьогодні триває активна робота щодо якнайшвидшого впровадження міжнародно-правового механізму відшкодування збитків, завданих агресією РФ на території України, та його елементів на міжнародному і національному рівнях в зацікавлених державах.

Головна концепція міжнародного компенсаційного механізму передбачає побудову всеохоплюючої системи для виплати реальної компенсації за шкоду, завдану російською агресією, на підставі міжнародного багатостороннього договору.

Реєстр збитків стане невід’ємною складовою компенсаційного механізму. Передбачається, що він буде створений на міжнародній основі за участю партнерів -  іноземних держав та міжнародних інституцій.

Компенсація за знищене війною: на чому вже зараз варто зосередитися Україні

Метою створення Реєстру збитків є фіксація, в документальній формі, доказів та інформації про претензії щодо збитків, втрат або пошкоджень для всіх зацікавлених фізичних і юридичних осіб, а також держави Україна, спричинених міжнародно протиправними діями РФ в Україні.

При розробці формату Реєстру збитків буде врахований досвід, отриманий  під час створення та роботи Компенсаційної комісії ООН, створеної для компенсації збитків ірако-кувейтського конфлікту, Комісії з претензій Еритреї та Ефіопії й інших комісій з претензій.

Крім того, буде взято до уваги пропозиції міжнародних партнерів під час обговорень.

З міркувань зручності, вартості та досвіду розміщення міжнародних організацій, планується, що місцем розташування Реєстру буде одне з європейських міст. 

Наразі ведуться перемовини, в тому числі щодо фінансування, захисту та іншої необхідної підтримки.

Враховуючи великі обсяги руйнувань, тривалість воєнних дій та безпрецедентний розмір збитків, обговорюється питання  відійти від практики використання переважно паперових документів, а натомість використовувати цифрові платформи для подання заяв та доказів, їх обробки, оцінки й управління ними. 

Тому одночасно триває також робота над розробкою цифрової платформи, яка буде спрямована на максимальну автоматизацію процесів, включаючи подання даних, перевірку осіб заявників, доказів (таких як право власності на майно), географічних і часових даних тощо.

На сьогодні в Україні вже працює реєстр пошкодженого та знищеного майна, до якого подається інформація про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, та який формується на базі порталу "Дія". Ця зібрана інформація може бути врахована й при впровадженні міжнародного Реєстру збитків.

Ще у вересні стало відомо, що Україна лобіює в Генасамблеї ООН ухвалення резолюції, яка стане основою для створення міжнародного механізму компенсації, який може призвести до арешту російських державних активів за кордоном на суму до $300 мільярдів.

Кремль заявив, що не визнає резолюцію ООН про виплату компенсацій Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: