Прем’єрка Данії пішла у відставку, щоби сформувати новий уряд

Середа, 2 листопада 2022, 13:38

Соціал-демократична прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен, яка з невеликим відривом перемогла на загальних виборах у вівторок, у середу подала королеві заяву про відставку та розпочне переговори про формування нової коаліції.

Про це повідомило агентство Reuters, пише "Європейська правда".

Очікується, що переговори будуть тривалими, оскільки як друзі, так і вороги Фредеріксен висловлювали скептицизм щодо широкої коаліції, яку вона має намір сформувати. 

Лівий блок, частиною якого є Соціал-демократична партія Фредеріксен, отримав 90 місць, найменшу можливу більшість у 179-місному парламенті, тоді як правий блок отримав 72 місця, а новостворена центристська партія забезпечила 16 мандатів.

Фредеріксен виступала за необхідність широкої коаліції за участі традиційно розділених лівих і правих, стверджуючи, що  в час міжнародної невизначеності потрібна політична єдність.

Результат виборів став несподіваним, оскільки екзитполи напередодні ввечері свідчили, що лівий та правий блоки ішли "нога в ногу", і перемога лівого блоку не була гарантована.

Фредеріксен була змушена призначити дострокові вибори, коли ліва партія, яка підтримувала її уряд меншості, відкликала підтримку її уряду.

Прем'єр-міністр отримала похвалу за те, що провела Данію через пандемію, але її популярність знизилась, частково через рішення вибракувати все 15-мільйонне поголів'я норок через побоювання, що варіант COVID-19, виявлений у них, може перейти на людей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: