Кожен п'ятий німець вірить, що Путін бореться зі "світовим закуліссям" – опитування

Середа, 2 листопада 2022, 16:47

Проросійські наративи, пов’язані з теоріями змови – зокрема, війною Росії проти України, – здобувають усе більшу підтримку в Німеччині, причому ця підтримка має чітко виражені географічні особливості.

Як повідомляє "Європейська правда", про це свідчать результати репрезентативного опитування, проведеного Центром моніторингу, аналізу та стратегії (Cemas), які опинилася в розпорядженні RND.

Так, 18% опитаних німців погодилися з твердженням, що президент Росії Володимир Путін "бореться проти світової еліти, яка смикає за ниточки за лаштунками", тоді як у квітні таких було 12%.

Крім того, 12% респондентів вважають, що в Україні разом із США діяли секретні біолабораторії з виробництва біологічної зброї – це твердження поширюється російською пропагандою, але так і не було підтверджене. У квітні з цим погодились 7% опитаних.

Також суттєво зросла кількість тих, хто вважає, що Україна історично була фактичною частиною Росії (з 8% до 14%) і що війна в Україні була необхідною "для усунення там фашистської влади" (з 5% до 9%).

Більшість громадян Заходу проти поступок Росії через війну в Україні – опитування

Опитування Cemas демонструє чіткі відмінності в оцінці проросійської пропаганди між Східною та Західною Німеччиною. У Східній Німеччині кожен третій погодився з твердженням, що НАТО провокувало Росію розпочати повномасштабну війну в Україні. Натомість у Західній Німеччині з цим погодилися лише 16%.

14% східнонімецьких респондентів також вважають, що війна в Україні лише відволікає увагу від пандемії коронавірусу – в Західній Німеччині з цим погодилися лише 7%.

Проросійські наративи виявилися особливо популярними серед виборців ультраправої "Альтернативи для Німеччини". Майже половина з них погодилися з твердженнями, що Україна фактично є частиною Росії і що Росія була змушена вступити у війну через провокації НАТО. Із твердженням, що Путін бореться з "глобальною елітою", погодилися 40% виборців AfD.

Після "Альтернативи для Німеччини" найвища підтримка проросійських теорій змови спостерігається серед виборців "Лівих". Найнижча вона натомість в електорату "Зелених".

"Російські дезінформаційні кампанії знову посилилися з початком російської агресивної війни. Вони спрямовані на створення хаосу або розбрату та підрив довіри до демократії як такої", – стверджує соціальна психологиня й виконавча директорка Cemas Піа Ламберті.

Опитування здійснювалися соціологічною службою Bilendi & Respondi протягом 3-11 жовтня 2022 року й охопило 2228 громадян Німеччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.