Російський "Газпром" передумав скорочувати поставки газу в Молдову

Понеділок, 28 листопада 2022, 11:58

Російський монополіст "Газпром" не скорочуватиме постачання газу в Молдову через газовимірювальну станцію "Суджа", як погрожував зробити це з 28 листопада.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Newsmaker.

Таке рішення концерн ухвалив у зв'язку з тим, що Moldovagaz "усунув порушення щодо оплати поточних поставок російського газу в листопаді".

"Кошти за газ, що осів на території України, призначений для споживачів Молдови, у "Газпромі" отримали. У зв'язку з цим ухвалено рішення не знижувати подачу газу на ГВС "Суджа" для транзиту в Молдову", - повідомили в російській компанії.

Водночас "Газпром" наголосив на "регулярному порушенні молдовською стороною контрактних зобов'язань у частині оплати поставок російського газу".

"Газпром" залишає за собою право на скорочення або повне припинення поставок газу в разі порушення їхньої оплати", - заявили в російському концерні.

Глава Moldovagaz Вадим Чебан повідомив 28 листопада, що компанія виконала свої платіжні зобов'язання за авансом (за новими обсягами) перед постачальником природного газу.

Чебан розповів, що до 21 листопада Moldovagaz перерахувала "Газпрому" 50% авансу за листопад, або $21,41 млн. Через те, що на правий берег Дністра стало надходити більше газу, зросла і сума авансу за листопад до $41,9 млн.

"Хочу повідомити, що Moldovagaz перерахував "Газпрому" зазначену заборгованість, тим самим виконавши свої платіжні зобов'язання щодо авансу (за новими обсягами) перед постачальником природного газу", - зазначив Чебан.

У вівторок, 22 листопада, "Газпром" повідомив, що "фіксує осідання на Україні російського газу, призначеного для постачання молдовським споживачам за контрактом із Moldovagaz". За даними оператора української газотранспортної мережі, які є у відкритому доступі, за перші 20 днів листопада Молдова отримала приблизно на 29 млн кубометрів газу менше, ніж мала отримати за добового обсягу постачання 5,7 млн кубів.

У компанії пригрозили, що в разі збереження "транзитного дисбалансу через Україну для споживачів Молдови", 28 листопада з 10:00 "Газпром" почне скорочення подачі газу на ГВС "Суджа" для транзиту через Україну в обсязі добової недопоставки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.