Хорватія ухвалила перший в історії бюджет у євро

Вівторок, 29 листопада 2022, 20:33

Сабор (парламент) Хорватії у вівторок затвердив перший в історії бюджет у євро на тлі приєднання країни до єврозони з 2023 року.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

За бюджет проголосували 77 хорватських депутатів, а 50 – висловилися проти. Опозиційні депутати запропонували 430 поправок до бюджету, але уряд прийняв лише 10.

"Це перший бюджет Хорватії, деномінований в євро. Запровадження євро зміцнить нашу економіку, стане якорем стабільності, зробить нас більш стійкими й захищеними від зовнішніх шоків і криз, а також сприятиме поліпшенню інвестиційного клімату", – прокоментував міністр фінансів Хорватії Марко Приморац, виступаючи в парламенті.

Хорватський прем'єр-міністр Андрій Пленкович заявив, що бюджет спрямований на пом'якшення наслідків економічної кризи, викликаної війною в Україні, підтримання зростання та збереження соціальної стабільності.

У Хорватії, яка має приєднатися до єврозони, з'явилися подвійні цінники

Бюджет Хорватії на 2023 рік передбачає дефіцит у 2,3% валового внутрішнього продукту на основі прогнозу економічного зростання в 0,7%. Загальний обсяг доходів бюджету прогнозується на рівні 24,9 мільярда євро, що на 9% більше, ніж у 2022 році, видатків – 26,7 мільярда євро.

Закон про перехід Хорватії на євро був схвалений парламентом у травні й офіційно набув чинності в середині липня. Він буде діяти до 31 грудня 2023 року, коли в країні завершиться період переходу на євро і виведення куни з обігу.

Нагадаємо, в середині червня група міністрів фінансів єврозони рекомендувала прийняти Хорватію як 20-го члена єврозони. Після цього на червневому саміті "зелене світло" для запровадження євро у Хорватії дали лідери ЄС.

Остаточне рішення ухвалила Рада міністрів економіки та фінансів країн ЄС, яка 12 липня затвердила рішення про приєднання Хорватії до єврозони з 1 січня 2023 року. Обмінний курс становитиме один євро до 7,53450 хорватської куни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.