Швейцарія виділяє Україні майже $100 млн на відновлення енергоінфраструктури

Четвер, 3 листопада 2022, 09:03

Уряд Швейцарії ухвалив рішення про допомогу у розмірі 100 млн швейцарських франків ($97 млн. - Ред.) на фінансування термінового відновлення енергетичної інфраструктури України.

Про це повідомила пресслужба швейцарського уряду, пише "Європейська правда".

На засіданні 2 листопада уряд ухвалив План дій щодо надання зимової допомоги для підтримки народу України. 

Глави МЗС країн G7 обговорять підтримку України після атак РФ по енергооб’єктах

На додаток до свого існуючого гуманітарного проєкту в Україні та регіоні, уряд Швейцарії виділяє 100 мільйонів швейцарських франків на проєкти щодо підтримки термінового відновлення енергетичної інфраструктури та пом'якшення небезпечної гуманітарної ситуації. 

Швейцарія допомагає Україні закуповувати джерела енергії та запасні частини, бере участь у ремонті систем рейкових скріплень (для перевезення важких вантажів, таких як зерно) та надає гуманітарну допомогу, щоб допомогти тим, хто найбільше постраждав від війни в Україні, підготуватися до на зиму  - йдеться про заміну вікон, забезпечення утеплення та живлення тощо. 

Також докладаються зусилля, щоб визначити, чи може Швейцарія поставити додаткові товари для надання допомоги, такі як генератори, насоси або установки для очищення води.

Уряд подасть запит до парламенту про додатковий кредит у розмірі 76 мільйонів швейцарських франків для покриття цих напрямів діяльності.

"Гуманітарний стан тих, хто постраждав від війни в Україні, останніми тижнями став ще більш нестабільним через цілеспрямовані атаки на енергетичну інфраструктуру та основні системи постачання. Близько 18 мільйонів людей в Україні – близько 40% населення – залежать від допомоги через війну.

З настанням зими ця кількість може зрости до 24 мільйонів. Пошкоджено понад 30% енергетичної інфраструктури України. Внаслідок цілеспрямованих нападів багато місць залишилося без доступу до питної води, а також було порушено електропостачання та телекомунікації", - йдеться у повідомленні швейцарського уряду.

Відзначається, що прийдешня зима принесе нові проблеми тим, кого торкнулася війна. Шляхи вирішення цієї проблеми обговорили президент Швейцарії Ігнаціо Кассіс та президент України Володимир Зеленський на зустрічі 20 жовтня.

Швейцарія також виділила понад 500 млн грн на цифровізацію України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.