Австрія програла в Суді ЄС справу щодо угорської АЕС, яку будуватиме РФ

Середа, 30 листопада 2022, 13:50

Загальний суд ЄС відхилив справу, порушену у 2018 році урядом Австрії проти Європейської комісії щодо розширення угорської атомної електростанції "Пакш II", яке фінансується Будапештом і Росією.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

Австрія історично є однією з найпалкіших антиядерних країн ЄС і наразі судиться з Європейською комісією через присвоєння їй "зеленого" статусу для ядерної енергетики в таксономії ЄС.

У 2018 році Відень також подав до суду на Єврокомісію за нездатність забезпечити чесну конкуренцію і стверджував, що державна допомога Угорщини для нової атомної електростанції порушила рівні умови гри в блоці. У середу, 30 листопада, Суд ЄС нижчої інстанції відхилив цей позов.

Суд постановив, що, незважаючи на значний розмір субсидії (12,5 млрд євро), її обмежена цільова спрямованість обмежила вплив на рівні правила гри.

"Оскільки вона (державна допомога у розмірі 12,5 млрд євро) стосується лише інвестиційних витрат на два нові реактори для заміни чотирьох старих реакторів, які будуть поступово виведені з експлуатації через їхній вік, і не передбачено жодної операційної допомоги, вплив на енергетичний ринок є обмеженим", - заявив суд, відхиливши австрійський аргумент про непропорційність державної допомоги.

Інші аргументи Відня також були відхилені судом.

Австрія скаржилася на те, що Будапешт не дотримався процедури державних закупівель, що державна допомога збанкрутілим підприємствам порушує правила ЄС, а також на те, що атомна електростанція посилить домінуюче становище MVM Hungarian Electricity на угорському ринку.

Суд також відхилив твердження Австрії про те, що АЕС може знизити ліквідність на угорському оптовому ринку електроенергії, що Єврокомісія не врахувала всі витрати, пов'язані з будівництвом АЕС, і що вона не надала адекватного обґрунтування, як того вимагають правила ЄС.

Аргументи Єврокомісії були підтримані та посилені Чехією, Францією, Угорщиною, Польщею, Словаччиною та Великою Британією. Австрію у цьому процесі підтримав Люксембург.

"Вердикт суду для мене незрозумілий", - прокоментувала Леонор Гевесслер, міністр енергетики та навколишнього середовища Австрії.

"Ми, як і раніше, вважаємо, що Єврокомісія не прийняла правильного рішення в контексті розслідування державної допомоги, і що це абсолютно неправильний сигнал зараз класифікувати субсидії на будівництво атомних електростанцій як такі, що не викликають заперечень", - підкреслила Гевесслер.

Після відхилення позовних вимог загальним судом, уряд Австрії може звернутися до найвищої інстанції Суду ЄС. Наразі жоден урядовець не заявляв про намір Відня зробити це.

"Ми дуже уважно вивчимо це рішення, а потім приймемо рішення щодо подальших кроків", - зазначила Гевесслер.

Вона додала, що з огляду на нинішній безпековий контекст, "надзвичайно тривожним є те, що Росія залучена до критичної інфраструктури країни ЄС".

Нагадаємо, наприкінці літа Управління з атомної енергетики Угорщини видало дозвіл на проєкт "Пакш II" – розширення атомної електростанції "Пакш", яким займатиметься російська державна корпорація "Росатом".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: