У Нідерландах попереджають про загрозу екстремістів, що вірять у теорії змови

Понеділок, 7 листопада 2022, 20:56

У Нідерландах Національний координатор з контрероризму та безпеки (NCTV) попередив про загрозу для демократичного ладу екстремістів, які повірили у різноманітні теорії змови. 

Про це повідомляє NOS, пише "Європейська правда". 

Інформація наведена у доповіді з оцінкою терористичних загроз для країни, яку підготували для парламенту. 

Керівник відомства Петер-Яап Алберсберг розповів, що зараз їм відомо про близько 20 вагомих активістів, ще 10-50 тисяч людей, які активно поширюють інформацію від них та загалом до 100 000 осіб, у полі уваги яких опиняється цей контент. 

У відомстві зауважують, що теорії змови зазвичай приваблюють людей, які розчаровані політикою держави, медіа, наукою і чинним правопорядком і на цій основі легше вірять конспірологічним версіям, які схвалюють їхнє обурення і закликають протистояти чинному ладу.

Серед наративів, які поширюють в інфопросторі Нідерландів - буцімто при владі еліта, яка хоче пригноблювати народ, тож їм потрібно чинити спротив і "притягнути їх до відповідальності перед трибуналами". Також фіксують наративи, що підживлюють антисемітизм. 

"Поширення і нормалізація таких теорій може врешті призвести до екстремістських дій чи навіть терактів", - зазначають у звіті. 

У Нідерландах останніми роками були кілька суворих вироків за екстремістські висловлювання і поширення небезпечних вигадок. Так, трьох осіб зобов’язали сплатити загалом 215 тисяч євро за поширення вигадок про "мережу педофілів-сатаністів" та нібито вбивства дітей в одному муніципалітеті, а також погрози на адресу прем’єра Марка Рютте та директора Агентства громадського здоров’я. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: