Принцеса Норвегії відмовилась від монарших обов’язків через питання про нареченого-шамана

Вівторок, 8 листопада 2022, 15:24

Принцеса Марта Луїза, дочка норвезького короля Гаральда, заявила у вівторок, що більше не буде офіційно представляти норвезький королівський дім через "багато питань, що стосуються мене і ролі мого нареченого".

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє AP.

50-річна принцеса, яка є четвертою в черзі на норвезький престол, заручилася в червні з Дуреком Верретом, американцем, який на своєму веб-сайті описує себе як шамана і цілителя.

Принаймні один фонд, для якого Марта Луїза виступала в якості покровителя, вже припинив свій зв'язок з принцесою.

"Я вирішила, що більше не буду виконувати офіційні обов'язки для королівського дому", - сказала вона в заяві, опублікованій палацом, додавши, що рішення було прийнято за погодженням з батьками "для створення миру навколо королівського дому".

 
Принцеса Норвегії зі своїм нареченим

Принцеса збереже свій титул, але палац заявив, що вона поінформувала організації, де вона все ще фігурувала в якості покровителя, що вона відмовляється від цієї ролі, яка забезпечувала рамки для її офіційних обов'язків.

Бо Гледіч, генеральний секретар Норвезької асоціації ревматизму, сказав, що це було "впорядковане і мудре рішення нашого патрона". Асоціація розглядала можливість припинення співпраці з Мартою Луїзою через її заручини.

"Вона вирішила це питання за власною ініціативою, і це добре", - сказав Гледіч.

Норвезькі ЗМІ звинуватили Марту Луїзу і Веррета в тому, що вони нібито використовують свій королівський титул в комерційних цілях, а також просувають альтернативні методи охорони здоров'я.

У заяві палацу йдеться, що пара "роз'яснить різницю між власною діяльністю та королівським домом" і не буде використовувати титул принцеси або посилатися на королівських осіб у соціальних мережах або комерційній діяльності.

Згідно із заявою, Веррет не матиме титулу і не представлятиме королівський дім Норвегії, коли він і Марта Луїза одружаться. Пара, яка разом з травня 2019 року, за повідомленнями норвезьких ЗМІ, буде відвідувати сімейні свята та заходи, в яких традиційно беруть участь члени королівської родини.

Марта Луїза має трьох дочок від першого шлюбу, який розпався у 2016 році. За інформацією норвезьких ЗМІ, вона планує переїхати до Каліфорнії разом з ними.

Поряд зі своїми королівськими обов'язками, принцеса писала книги, в яких стверджувала, що має контакт з ангелами.

Її старший брат, кронпринц Гокон, є спадкоємцем престолу.

Опитування, опубліковане норвезькою газетою Dagbladet минулого місяця, показало, що 68% респондентів висловилися за збереження монархії. Коли норвезька телерадіокомпанія NRK поставила таке ж питання у 2017 році, підтримка королівського дому становила 81%.

Нагадаємо, королева Данії Маргрете, єдина правляча королева Європи і найдовше правлячий монарх континенту, позбавила титулів чотирьох з восьми своїх онуків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: