Екскороль Іспанії просить британський суд про імунітет у справі своєї колишньої коханки

Вівторок, 8 листопада 2022, 23:28

Колишній король Іспанії Хуан Карлос звернувся до апеляційного суду Великої Британії з проханням надати йому частковий імунітет за позовом колишньої коханки Корінни цу Сайн-Вітгенштейн, яка звинувачує його в домаганнях.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Сайн-Вітгенштейн – німецька бізнесвумен, яка має статус резидентки у Британії та живе в Об’єднаних Арабських Еміратах – у 2020 році подала позов проти Хуана Карлоса в лондонському суді. У ньому жінка стверджує, що після припинення відносин у 2012 році Хуан Карлос розпочав проти неї "кампанію цькування", зокрема вимагає від неї повернути подарунки загальною вартістю 65 мільйонів доларів, і вимагає від нього компенсацію.

Позашлюбний зв’язок уже колишнього короля Іспанії та Сайн-Вітгенштейн став предметом його критики на батьківщині – надто тому, що в розпал економічної кризи у 2012 році пара поїхала до Ботсвани.

У березні 2022 року суд нижчої інстанції відхилив заявку Хуана Карлоса на імунітет у справі, але в липні дозволив оскаржити частину цього рішення.

Адвокати екскороля Іспанії заявили у вівторок в апеляційному суді Лондона, що він категорично заперечує претензії Сайн-Вітгенштейн, а будь-які нібито домагання до його зречення від престолу в 2014 році покриваються королівським імунітетом. Представники Сайн-Вітгенштейн же стверджують, що акти домагань були приватними діями й під дію імунітету не підпадають. Сама бізнесвумен на суді присутня не була.

Очікується, що апеляційний суд Лондона винесе рішення у справі через кілька тижнів.

Хуан Карлос зіграв ключову роль у відновленні демократії в Іспанії в середині 1970-х років після смерті диктатора Франко, однак його репутацію зіпсували полювання на слонів та звинувачення у фінансових махінаціях. Влада Іспанії та Швейцарії досі розслідує його податкові угоди.

Загалом проти ексмонарха ведуть три розслідування. Перше стосується підозри у корупції у зв’язку з контрактом іспанського консорціуму на будівництво швидкісної залізниці до Мекки, друге - приховане отримання коштів від іспанського бізнесмена, третє - нібито зв’язки з компаніями у "податкових гаванях".

У серпні 2020 року колишній король несподівано виїхав з Іспанії на тлі звинувачень проти нього, що подекуди назвали "втечею". Але цього року він оголосив про повернення на батьківщину

Читайте також: Втеча по-королівськи: яку ціну матиме корупційний скандал навколо іспанського монарха.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: