Розвідка Швейцарії заявила про готовність не пускати в країну російських шпигунів

Середа, 9 листопада 2022, 20:10

Федеральна розвідувальна служба Швейцарії вважає, що поглиблення розколу між західними демократіями і автократіями, як-то Росія і Китай, спричинило зростання шпигунської діяльності, і попереджає, що в разі потреби вживатиме заходів для того, щоб не допустити російських агентів на свою територію.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AP.

У своїй щорічній оцінці загроз, представленій у середу, швейцарська розвідка заявила, що країна постає перед "погіршенням" політичного й безпекового середовища, частково через наслідки вторгнення Росії в Україну.

У доповіді також зазначається, що співпраця в галузі безпеки і оборони в Європі, ймовірно, набуватиме все більшого значення для Швейцарії, яка тривалий час демонструвала свій нейтралітет.

У звіті швейцарської розвідки наголошується, що Женева, де розташовані штаб-квартири багатьох міжнародних організацій, "залишається гарячою точкою для шпигунської діяльності". Серед іншого, іноземні агенти намагаються придбати у Швейцарії обладнання, яке може бути використане для створення зброї масового знищення.

У Швейцарії процвітає шпигунство РФ – спецслужба країни

Крім того, іноземні розвідки у Швейцарії вже переслідують і шпигують за критиками свого керівництва на батьківщині або за представниками етнічних і релігійних меншин на швейцарській території.

З огляду на те, що інші європейські країни вислали російських розвідників, Швейцарія "буде використовувати наявні в її розпорядженні інструменти та зокрема заборони на в'їзд, які можуть перешкодити цим розвідникам в'їхати на швейцарську територію", наголошує розвідка.

Зазначимо, що Швейцарія стала однією з небагатьох країн Європи, яка після повномасштабного вторгнення РФ в Україну не вислала російських дипломатів за підозрою у шпигунстві. Водночас вона приєдналася до всіх санкцій ЄС проти Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: