У Швейцарії процвітає шпигунство РФ – спецслужба країни

Понеділок, 27 червня 2022, 19:52

Федеральна розвідувальна служба Швейцарії вважає, що в країні "процвітає" шпигунська діяльність Росії після хвиль вислання російських дипломатів із європейських країни.

Про це йдеться у звіті спецслужби, опублікованому в понеділок, повідомляє "Європейська правда".

Зазначається, що швейцарське місто Женева стало осередком діяльності РФ під прикриттям, де "рівень шпіонажу високий і постійно зростає", а кількість російських розвідників "особливо велика".

"За нашими оцінками, кількадесят офіцерів (російської розвідки) працюють у російських дипломатичних і консульських представництвах у Женеві", – йдеться у звіті Федеральної розвідувальної служби Швейцарії.

Більшість російських розвідників у Женеві займаються вербуванням працівників інших дипломатичних установ і організацій для отримання від них чутливої інформації. За даними швейцарської сторони, на одного росіянина припадають від трьох до п’яти "завербованих".

"Окрім розвідників, у Женеві та передмісті живуть і працюють багато імовірних джерел та прихильників іноземних спецслужб. Відомі випадки, коли офіційно колишні або такі, що пішли у відставку, працівники іноземних спецслужб оселялись у Женеві чи передмісті із сім’ями", – йдеться у звіті.

Причиною "привабливості" Женеви для спецслужб Росії є те, що в місті розташовані штаб-квартири чи представництва багатьох міжнародних організацій, зокрема ООН, а також близькість до кордону з Францією, завдяки чому вони можуть легко виїжджати в Європу.

Федеральна розвідувальна служба Швейцарії закликає владу використати всі доступні законні засоби, щоб не перетворити країну на ще більш привабливе місце роботи російських агентів.

Зазначимо, що Швейцарія стала однією з небагатьох країн Європи, яка після повномасштабного вторгнення РФ в Україну не вислала російських дипломатів за підозрою у шпигунстві. Водночас вона приєдналася до всіх санкцій ЄС проти Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: