У Подгориці виникли сутички між поліцією та демонстрантами після зміни закону про президента

фото, відео
Понеділок, 12 грудня 2022, 20:03

У столиці Чорногорії Подгориці виникли сутички між поліцейськими і протестувальники, які виступили проти ухвалення депутатами змін до закону про президента, що обмежують його повноваження.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Radio Slobodna Evropa.

Згідно з ухваленими змінами, нинішня парламентська більшість перейме частину повноважень президента в частині виборів нового уряду.

На ухвалення змін бурхливо відреагували громадяни, які від ранку протестували перед парламентом Чорногорії.

Зокрема, після офіційного завершення акції група молодиків кинула кілька твердих предметів і фаєрів у правоохоронців, а поліція у відповідь застосувала сльозогінний газ. В результаті сутичок паркан перед парламентом був частково пошкоджений, як і скло на вхідних дверях парламенту.

Предраг Вушурович, представник руху "Ima nas", який організував акцію протесту, заявив, що ухвалення змін до закону підтверджує державну зраду, та оголосив про "блокування всіх міст Чорногорії найближчими днями".

Метою змін, запропонованих проросійським Демократичним фронтом, є обрання їхнього кандидата Міодрага Лекіча прем’єр-міністром.

Парламент Чорногорії також не обрав суддів Конституційного суду 12 грудня, оскільки жоден із чотирьох кандидатів не набрав достатньої кількості голосів. На засідання не прийшов жоден представник опозиції. Брюссель і Вашингтон неодноразово закликали до обрання суддів Конституційного суду.

У ЄС закликали до нормалізації ситуації у Чорногорії, оскільки процес вступу до Євросоюзу вимагає взаємодії всіх політичних гравців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: