Як "поштовий тероризм" в Іспанії може змінити постачання зброї в Україну

Аналітика коротко
П'ятниця, 2 грудня 2022, 09:10

Іспанію сколихнула хвиля "поштового тероризму" – за два дні високопосадовці та іноземні дипломатичні установи отримали кілька небезпечних пакунків із займистою речовиною.

Усі адресати мають одну спільну ознаку – вони причетні до допомоги Україні у боротьбі проти російського агресора. І хоча вимоги відправника бомб невідомі, не виключено, що таким чином він або вона намагалися вплинути на уряд у Мадриді та зупинити потік військової допомоги, яку іспанський уряд спрямовує до Києва.

Утім, напади можуть мати і зворотний ефект. Мадрид тривалий час відмовляється передавати 155-ті гармати, про які просить Київ, для опору російській агресії. У разі, якщо з'ясується, що за розсиланням вибухівки стоять проросійські сили та активісти, це може схилити шальки терезів у бік підтримки України.

Про це та про деталі поштової атаки – у статті журналіста "Європейської правди" Юрія Онищенка і редактора "Європейської правди" Сергія Сидоренка Пошта 155-го калібру: як вибух у посольстві України має змінити політику Іспанії.

Почалося все 30 листопада, коли до посольства України в Іспанії в мадридському районі Орталеза надійшов пакунок: картонний "конверт" розміром приблизно 18 на 10 сантиметрів, відправлений звичайною поштою з оплаченою маркою вартістю 2,70 євро.

На ньому, на білій етикетці синім чорнилом від руки написані ім'я та посада посла України Сергія Погорельцева, а також адреса посольства. Жодні дані відправника не були зазначені, і саме це викликало підозри у співробітників української дипустанови, розповів ЄвроПравді посол.

Секретарка передала пакунок коменданту – співробітнику, відповідальному серед іншого за охорону посольства. Тому пакунок теж видався підозрілим, він виніс "лист" на вулицю, спробував відкрити його і, почувши звуки зсередини, вчасно відкинув від себе – у цей момент пакунок вибухнув.

Завдяки обережності українського співробітника, травми не виявилися тяжкими: у лікарні йому обробити рвані рани на пальці правої руки та дозволили повернутися до посольства.

Та влада Іспанії, а також України поставилася до інциденту більше ніж серйозно.

Припущення Кулеби про те, що вибух у посольстві став не останнім інцидентом, підтвердилося – але іншим чином, аніж припускав міністр. За останню добу Іспанією прокотилася хвиля "поштових атак", кожна з яких має стосунок до України та до її опору російській агресії.

Правоохоронні служби Іспанії поки офіційно не називають кваліфікацію, за якою ведеться розслідування, хоча іспанське агентство Europa Press із посиланням на джерела повідомило, що Національна судова колегія Іспанії відкрила провадження щодо вибуху в українському посольстві, попередньо кваліфікувавши його як терористичний злочин

Утім, рішення про початок розслідування суддя поки не ухвалив, чекаючи звіту поліції з більш детальною інформацією.

Попередні дані вказують, що всі посилки були відправлені з території Іспанії.

Джерело агентства Reuters, близьке до розслідування, повідомило, що хоча пристрої були саморобними, "їх не міг виготовити будь-хто", і зараз слідчі намагаються відстежити їхній вміст і визначити їхнє походження.

Перевірити усі версії, знайти винного у нападі та з'ясувати його мотиви (і, можливо, політичні переконання) ще має іспанська поліція, але наразі можна з певністю говорити: єдина риса, яка об'єднує усі об'єкти атак в Іспанії – це їхня залученість до підтримки України в опорі агресії РФ, причому йдеться саме про підтримку зброєю. Тому природним чином виникає припущення, що атаки мають на меті зупинити постачання зброї з Іспанії в Україну.

Утім, їхній ефект може бути і протилежним.

"Європейській правді" відомо про непростий діалог між Києвом та Мадридом щодо постачання Україні великокаліберної, "155-ї" артилерії. 

Іспанія – один із небагатьох виробників таких гармат у Європі – досі відмовлялася передавати їх в Україну.

Вибух в українському посольстві у Мадриді, а також вибухівка, надіслана членам іспанського уряду, можуть переконати іспанське суспільство, а передусім іспанських політиків, що настав час знімати блок з такого постачання. Особливо якщо буде доведено, що нападник мав симпатії до Росії чи пов'язаний із нею. 

І перші позитивні сигнали про готовність Мадрида до таких кроків уже є.

Докладніше – в матеріалі Юрія Онищенка і Сергія Сидоренка Пошта 155-го калібру: як вибух у посольстві України має змінити політику Іспанії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: