Чи врятує євроінтеграція Боснію і Герцеговину від впливу РФ

Аналітика коротко
П'ятниця, 2 грудня 2022, 18:59

Довгий час Боснія і Герцеговина (БіГ) вважалася аутсайдером євроінтеграції. 

Про те, чого ж Єврокомісія рекомендувала надати БіГ статус країни-кандидата і що він може їй дати читайте в статті кандидата історичних наук, тимчасового повіреного у справах України в Боснії і Герцеговині (2018 рік) Володимира Цибульника Ліки від впливу РФ: чому ЄС готується надати Боснії кандидатський статус.

12 жовтня з’явилася рекомендація Єврокомісії надати Боснії і Герцеговині статус країни-кандидата, яка має бути розглянута Радою ЄС найближчими днями.

Нагадаємо, що кандидатський статус – це перший офіційний крок на шляху вступу до ЄС для країни, яка подала заявку на членство, своєрідний сигнал, що вступні переговори можуть бути розпочаті.

Чому Боснії і Герцеговині саме зараз готові надати кандидатський статус? Є дві причини.

На першу, опосередковано, чітко вказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на нещодавній зустрічі керівників зовнішньополітичних відомств країн-членів Альянсу в Бухаресті: треба зупинити Росію, яка намагається розширити свій вплив на Західні Балкани.

Сьогодні, мабуть, тільки сліпий не бачить спроб РФ дестабілізувати регіон, у першу чергу – взяти під свій контроль БіГ.

Другою причиною стало те, що нарешті у Євросоюзі та НАТО зрозуміли: подальше відтермінування надання БіГ кандидатського статусу може посилити антиЄСівські тенденції в державі, яка все більше починає втомлюватися від сидіння перед дверима ЄС (БіГ з червня 2003 року має статус "потенційного кандидата").

Посилення євроскептицизму – вже реальність у Боснії.

Особливо це помітно у Республіці Сербській (це частина Боснії і Герцеговини), де боснійських сербів московська пропаганда разом із Сербською православною церквою лякає ЄСівським "чудовиськом", яке нібито "знищить" сербську ментальність, культурі та душу.

Де зараз перебуває БіГ у контексті євроінтеграції?

Починаючи десь з 2013-2014 років у країні поступово почалися гальмуватися всі реформи, які мають бути виконанні на шляху до Євросоюзу. А в 2018 році БіГ опинилася у глибокій кризі та євроінтеграція практично була зупинена.

Щорічні звіти Єврокомісії за останні декілька років щодо виконання офіційним Сараєвом своїх зобов’язань нібито писалися під копірку – змінювалися лише роки, деякі факти та прізвища.

Майже у кожному абзаці зустрічаються вислови: країна не досягла прогресу; незначні досягнення; рання стадія підготовки; не було досягнуто; деякий рівень підготовки до протидії корупції…

Тобто загальна оцінка – біля "задовільно". Але чи достатньо цього для початку вступних переговорів?

Здається, що за такого рівня виконання (точніше, невиконання) своїх зобов’язань це, мабуть, малоймовірно.

Натомість що дасть БіГ статус країни-кандидата? Коротко кажучи – багато.

Новий статус означає й новий, більш значний та глибокий рівень допомоги ЄС країні – інституціональної, фінансової, економічної. Безумовно – у поєднанні з більш жорстким контролем за результатами.

Кандидатський статус для БіГ може загальмувати тенденцію євроскептицизму і стати позитивним сигналом для населення, змінивши похмуру атмосферу в країні на більш оптимістичну.

А політичні еліти, які поки що зосереджені на міжусобній війні та блокують євроінтеграцію, підштовхне до конструктивного співробітництва.

Безумовно, новий статус – це й нові зобов’язання та новий рівень відповідальності за свої дії.

І нарешті, чи отримує БіГ у грудні статус країни-кандидата? 

Рада Євросоюзу, базуючись на принципі політичної доцільності, змушена буде сказати "так" наданню Боснії і Герцеговині статусу країни-кандидата.

Докладніше – у статті Володимира Цибульника Ліки від впливу РФ: чому ЄС готується надати Боснії кандидатський статус.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.