Прем'єр Косова: Росія нагнітає напруженість у Сербії через проблеми у війні в Україні

Вівторок, 20 грудня 2022, 16:26

Прем'єр-міністр Косова Альбін Курті попередив про нагнітання Росією напруженості у відносинах між його країною і Сербією через те, що війна в Україні для Москви йде невдало.

Про це пише The Guardian, повідомляє "Європейська правда".

Етнічні серби на півночі Косова, де вони становлять більшість, вже понад тиждень зводять барикади, перешкоджаючи вільному пересуванню представників косовської влади, незважаючи на заклики США та ЄС ліквідувати незаконні дорожні загородження.

У зв'язку зі зростанням ризику насильницьких зіткнень президент Сербії Александар Вучич скористався своїм правом, наданим йому резолюцією ООН, і звернувся до НАТО з проханням надати дозвіл на відправку 1000 поліцейських і військовослужбовців, посилаючись на необхідність захисту сербських громад.

Прохання Сербії в п'ятницю, перше з часу закінчення війни в Косові в 1999 році, майже напевно буде відхилено, але занепокоєння викликає те, що воно може стати першим кроком до одностороннього рішення про розгортання сил.

Курті сказав, що він стурбований тим, що напружена ситуація може загостритися на користь Владіміра Путіна, оскільки російські та сербські сили провели 104 спільні військові навчання у 2021 році.

Косовський лідер додав, що він погодився дати силам під проводом НАТО час, щоб переконати тих, хто стоїть на барикадах, відступити, але не можна дозволити їм залишатися на барикадах довше.

"Наше занепокоєння полягає в тому, що усунення цих барикад не може виключити жертв. І тому ми хочемо бути максимально обережними, щоб переконатися, що не буде дестабілізації і буде встановлений відносний мир і безпека. Але ми не можемо дозволити, щоб це порушення законності і конституційності тривало вічно. Тому, так, це має закінчитися, і чим швидше, тим краще", - сказав Курті.

За його словами, ЄС і США згодні з тим, що барикади мають бути прибрані.

"Я думаю, що їхнє головне занепокоєння полягає саме в цьому: тепер, коли Росія отримала серйозні поразки в Україні після свого вторгнення і агресії, вона зацікавлена в аутсорсингу свого розпалювання війни на Балканах, де у них є клієнт, який знаходиться в Белграді", - сказав Курті.

Читайте також: Сербія йде ва-банк: чому ультиматум Заходу може мати несподівані наслідки для союзника РФ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: