Місія НАТО досі не ухвалила рішення щодо запиту Сербії направити її сили безпеки в Косово

Четвер, 22 грудня 2022, 14:56

Міжнародні миротворчі сили KFOR під проводом НАТО в Косові заявили, що все ще розглядають запит Сербії направити своїх військових на північ країни, тоді яка загострення напруженості триває вже 12-й день.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

На 18 грудня були заплановані вибори в муніципалітетах Звечан, Леопсавич, Зубин-Поток і Північна Митровиця, де більшість населення складають серби, після того, як депутати масово пішли у відставку через плани Приштини заборонити використання номерних знаків часів Югославії. Президентка Косова Вйоса Османі відклала вибори на квітень 2023 року, намагаючись заспокоїти ситуацію.

Але ситуація залишається нестабільною: етнічні серби створюють блокпости і барикади на найважливіших дорогах, надходять повідомлення про напади на поліцію, журналістів і Центральну виборчу комісію.

Президент Сербії Александр Вучич заявив, що офіційно звернеться з проханням направити сербських військових та поліцейських для "збереження миру" відповідно до Резолюції Ради Безпеки ООН 1244.

"Наразі ми аналізуємо останнє прохання уряду Сербії. Ми продовжимо забезпечувати безпечне і захищене середовище і свободу пересування, що заохочує продуктивний діалог, дозволяючи лідерам створювати довгострокові і стійкі рішення на благо всіх громад, що проживають в Косово", - йдеться в заяві KFOR.

Стаття 4 резолюції дозволяє повернення сербських військових і поліцейських за певних обставин, включаючи маркування/розмінування мінних полів, збереження присутності поблизу об'єктів сербської спадщини і збереження присутності на ключових прикордонних переходах.

"На місцях є багато суб'єктів, які прагнуть досягти прогресу, але KFOR залишаються пильними і готовими до реагування. Ми готові втрутитися, якщо необхідно, щоб запобігти ескалації, відповідно до нашого мандату ООН", - додали в KFOR.

Тим часом прем'єр-міністр Сербії Ана Брнабич заявила, що регіон знаходиться на межі війни. "Ми повинні зробити все можливе, всі разом, щоб спробувати зберегти мир. Ми дійсно знаходимося на межі збройних конфліктів, завдяки одностороннім крокам з боку Приштини", - сказала Брнабич під час зустрічі з сербськими неурядовими організаціями.

Читайте також: Сербія йде ва-банк: чому ультиматум Заходу може мати несподівані наслідки для союзника РФ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: