Три чверті британських фірм заявили, що угода про Brexit не сприяла розвитку бізнесу

Четвер, 22 грудня 2022, 15:46

Понад три чверті британських фірм заявили, що урядова торговельна угода з ЄС після Brexit не допомогла їм розширити свій бізнес за останні два роки.

Про це пише The Guardian, повідомляє "Європейська правда".

Опитування, проведене Британською торговою палатою (BCC), спонукало групу бізнес-лобі представити уряду п'ять нагальних рекомендацій щодо вдосконалення угоди, яка призвела до того, що багато експортерів намагаються продавати свою продукцію до ЄС на нинішніх умовах.

Більше половини (56%) опитаних членів BCC, які торгують з ЄС, зазначили, що стикалися з проблемами при виконанні нових правил експорту товарів, тоді як 45% повідомили про проблеми при торгівлі послугами. Загалом 77% фірм, які торгують в рамках угоди, зазначили, що вона не допомогла їм збільшити продажі або розширити свою діяльність.

"Підприємства відчувають, що вони б'ються головою об цегляну стіну, оскільки нічого не було зроблено, щоб допомогти їм, майже через два роки після того, як Угода про торгівлю та співробітництво була вперше узгоджена. Чим довше поточні проблеми залишатимуться без уваги, тим більше торговців з ЄС підуть в інші країни, і тим більшої шкоди буде завдано", - заявив генеральний директор BCC Шевон Гевіленд.

Члени групи, більшість з яких є представниками малого та середнього бізнесу, підкреслили труднощі з адмініструванням правил ЄС щодо ПДВ, непослідовне застосування митних правил та нові обмеження на ділові поїздки.

Щодо регулювання, дві третини членів заявили, що воліли б продовжувати використовувати знак якості продукції ЄС CE, замість того, щоб переходити на новий британський еквівалент після Brexit, UKCA.

Угода про вільну торгівлю була ядром "готової" угоди Бориса Джонсона щодо Brexit. Тодішній прем'єр-міністр оголосив, що вона була укладена напередодні Різдва два роки тому.

Вона дозволяє британським товарам уникати тарифів ЄС, але накладає додаткові митні та регуляторні перевірки та інші "нетарифні бар'єри", оскільки Британія вирішила не входити до митного союзу та єдиного ринку ЄС.

Угода про вільну торгівлю має бути переглянута у 2026 році, коли вона діятиме протягом п'яти років, але BCC закликає уряд негайно провести переговори щодо внесення деяких змін.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак підтвердив свою прихильність до Brexit на тлі повідомлень про те, що уряд може шукати більш тісну угоду з ЄС у "швейцарському стилі".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: