Туреччина вимагає від Швеції активніших дій щодо екстрадиції як умови підтримки в НАТО

Четвер, 22 грудня 2022, 18:39

Міністр закордонних справ Туреччини заявив, що Швеція досі не вжила заходів для екстрадиції або заморожування активів людей, які, на думку його країни, пов'язані з тероризмом.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Reuters.

Міністр Мевлют Чавушоглу виступав на пресконференції в Анкарі разом зі своїм шведським колегою Тобіасом Біллстромом, який заявив, що Стокгольм зробив конкретні кроки щодо всіх елементів тристоронньої угоди, підписаної в червні між двома країнами і Фінляндією.

"Ми розпочали кроки по кожному пункту і будемо продовжувати його виконувати. Ми посилили нашу правову співпрацю з Туреччиною щодо підозрюваних у тероризмі", - сказав Біллстром.

Чавушоглу сказав, що Туреччина високо оцінює кроки, зроблені Швецією до цього часу. "Однак, немає ніякого конкретного розвитку щодо екстрадиції злочинців, пов'язаних з тероризмом, і заморожування їх активів", - сказав він.

Раніше цього тижня Верховний суд Швеції відхилив запит Анкари на екстрадицію Булента Кенеша, турка, який був головним редактором газети Today's Zaman, пов'язаної з мережею ісламського проповідника Фетхуллаха Гюлена.

Анкара звинувачує мережу Гюлена в невдалій спробі перевороту в 2016 році.

"Якщо Швеція хоче бути союзником НАТО, ми повинні бачити конкретну співпрацю. Переговори проходять в позитивній атмосфері, але відмова у видачі Кенеша зіпсувала цю атмосферу", - сказав Чавушоглу.

У свою чергу, Біллстром підкреслив, що шведська судова система є незалежною.

"Ми не повинні дивитися тільки на окремі випадки, ми повинні дивитися на загальну картину", - сказав він, маючи на увазі більш жорсткі антитерористичні закони, які набудуть чинності з 1 січня в Швеції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.