Новий посол Китаю в ЄС поскаржився на "складне становище" Пекіна через війну РФ проти України

Субота, 24 грудня 2022, 18:07

Нещодавно призначений на посаду посла Китаю в Європейському Союзі Фу Цун вважає, що КНР опинилась у "дуже складному становищі під політичним кутом зору" внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Про це дипломат заявив в інтерв’ю гонконгській провладній газеті South China Morning Post, повідомляє "Європейська правда".

Фу визнав, що "українська криза стає проблемою для наших двосторонніх відносин з ЄС", навіть якщо Китай і не вважає, що "вона повинна бути таким питанням або тим паче проблемою".

У розмові повномасштабну війну Росії проти України китайський посол називає "так званою спецоперацією", оскільки "саме так його назвала російська сторона". Він заявив, що одним з його пріоритетів на посаді є "деполітизація" відносин між Європейським Союзом і Китаєм.

"Ми розглядаємо себе як побічну шкоду, якщо хочете, від цієї кризи. І Росія, й Україна є хорошими друзями, тому ми не хочемо вибирати між друзями. Це відправна точка нашої позиції", – сказав він.

Росія та Китай почали спільні військово-морські навчання

Китайський дипломат також додав, що війна РФ проти України "поставила нас у дуже складне становище з політичної точки зору" і "викликала велику напругу в наших відносинах" із Європою.

Дипломат заявив, що Китай від самого початку виступав за мирне врегулювання й не надає військової допомоги Росії, і принагідно звинуватив США в тому, що вони нібито "наживаються на цій кризі", продаючи зброю і заробляючи на енергетичній кризі в Європі.

Як повідомлялося, лідер Китаю Сі Цзіньпін доручив уряду налагодити тісніші економічні відносини з Росією, тоді як протягом дев’яти місяців повномасштабного російського вторгнення в Україну займав вичікувальну позицію.

Співробітництво між Москвою та Пекіном зміцнилося після того, як 24 лютого Росія вирішила розпочати повномасштабне вторгнення в Україну.

Китай відмовився критикувати дії Москви, натомість звинувативши США і НАТО в провокуванні Кремля, і розкритикував санкції проти Росії. Росія своєю чергою рішуче підтримала Китай на тлі напруженості у відносинах зі США щодо Тайваню.

Читайте також: Примус до нейтралітету: 9 кроків, які мають стримати Китай від підтримки агресії РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: