Туреччина знову погрожує Греції через "мілітаризацію" островів в Егейському морі

Вівторок, 6 грудня 2022, 22:24

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушлоглу у вівторок пригрозив, що Анкара "вживе заходів" проти Греції, якщо та продовжить перекидати зброю на свої острови в Егейському морі.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AP.

Виступаючи на пресконференції у вівторок, Чавушоглу заявив, що подальша мілітаризація островів, яка, за його словами, порушує домовленості Анкари й Афін, змусить Туреччину захищати свої права.

"Ми не можемо мовчати. Греція повинна відмовитися від порушення (домовленостей). Або вона відступить від цього питання і дотримуватиметься угоди, або ми вживемо необхідних заходів", – сказав він і додав, що йдеться про юридичні кроки "в межах міжнародних організацій, особливо ООН", так і дії "на місцях".

Заступник міністра закордонних справ Греції Мілтіадіс Варвіціотіс після цього звинуватив Анкару у виголошенні неодноразових "провокаційних та історично необізнаних заяв" та заперечив наявність "агресивних намірів" щодо Туреччини.

Шольц закликав Туреччину поважати суверенітет Греції

"Ми сповнені рішучості захищати нашу територіальну цілісність усіма можливими способами", – наголосив він.

Заяви Чавушоглу з'явилися після повідомлень про військові навчання Греції на островах Родос і Лесбос в Егейському морі. Туреччина стверджує, що розміщення солдатів або зброї на островах біля її узбережжя є порушенням їхнього невійськового статусу згідно з міжнародним правом.

Афіни ж заявляють про необхідність захисту островів від потенційного нападу з боку Анкари. Греція стверджує, що Туреччина має значні військові сили на західному узбережжі якраз навпроти островів.

Туреччина і Греція, хоч і перебувають разом у НАТО, багато років конфліктують із цілої низки питань, зокрема територіальних претензій в Егейському морі і повітряного простору над ним.

У жовтні 2022 року ці протиріччя переросли в нову ескалацію, коли президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган виступив із прямими погрозами грецьким військам на цих островах, заявивши, що "одного разу вночі ми можемо раптово прийти".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.