"Не їхня справа": Кишинів відреагував на невдоволення РФ тим, що Молдова зберігає газ в Україні

Четвер, 8 грудня 2022, 15:30

Голова парламенту Молдови Ігор Гросу 8 грудня прокоментував заяву президента Росії Владіміра Путіна, який висловив невдоволення, що країна зберігає резерви газу в Україні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Newsmaker.

"Я висловлюю невдоволення тим, що їхні ракети падають на нашій території. Так що кожен зі своїм невдоволенням. Це наш газ, ми за нього заплатили до останнього кубічного метра. Давайте ми самі будемо вирішувати, де зберігати наш газ. А їх я прошу тримати ракети вдома", - сказав Гросу.

На уточнювальне запитання, що означає ця заява, спікер парламенту відповів: "Імперське загарбництво! Скажіть, яка їхня справа, де я зберігаю ключі від машини, якщо вона припаркована? Де я зберігаю сіль вдома? Не їхня справа. Так і тут. Не ображайтеся, ми заплатили за цей газ. Ми самі подбаємо про те, де його зберігати. І, як сказав пан Спину, відсьогодні й надалі інформація про газові резерви буде якимось чином засекречена. Стільки звірств і злочинів вчинила ця держава-агресор в Україні, що від них можна очікувати чого завгодно. Тож перестаньте так "піклуватися" про нас. Ми втомилися від цієї "турботи". 30 років [Росія] "піклується" про нас, а ми все там же, де й були".

Напередодні президент РФ Владімір Путін доручив міненерго Росії "подивитися уважніше" і "розібратися", чому Молдова зберігає резерви газу в Україні.

"У них у самих не вистачає [газу]. Щоправда, в цих умовах вони незрозуміло навіщо частину свого, молдавського газу, отриманого від нас, зберігають на території України. Просто з цим потрібно розбиратися, і я попрошу міненерго подивитися на це уважніше", - сказав Путін.

Протягом кількох місяців Молдова створює власні резерви газу і зберігає їх у Румунії та Україні. За останніми відкритими даними, резерви Молдови перевищували 200 млн кубометрів газу. У листопаді "Газпром" заявив, що частина газу, яка йде з Росії в Молдову, "осідає" в Україні. У Молдові пояснили, що йдеться про накопичувані резерви.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.