69% українців не готові поступитися наміром вступу у НАТО заради миру з РФ

Вівторок, 10 січня 2023, 13:21

Понад дві третини українців проти відмови від наміру вступити у НАТО в обмін на виведення російських військ із окупованих територій.

Про це свідчать результати дослідження "ІНФО САПІЄНС" на замовлення Центру "Нова Європа", повідомляє "Європейська правда".

Автори дослідження нагадують, що у березні 2022 року українська сторона розглядала можливість почати мирні переговори з РФ, запропонувавши відмову від вступу України до НАТО в обмін на виведення російських військ із окупованих територій України. Понад дві третини українців (69%) не вважають можливим почати мирні переговори на таких умовах.

Разом з тим, серед усіх міжнародних організацій та об’єднань українці найбільше довіряють ЄС – 84% громадян. У трійку лідерів українських симпатій увійшли також НАТО (76%) та G7 (71%).

При цьому більшість громадян впевнені, що Україна стане членом ЄС у коротко- або середньостроковій перспективі: 55% українців вірять, що це станеться у найближчі 1-5 років. 27% воліють не називати конкретних цифр, оптимістично обираючи опцію "щойно закінчиться війна". Лише 6% громадян вважають, що Україна вступить в ЄС у наступні 10 років.

Українці оптимістичні щодо подальшого руху України до членства в ЄС попри війну – 62% респондентів вірять, що Україна зможе розпочати переговори про вступ до ЄС ще до завершення війни. Не вірить у таку можливість 20% респондентів.

Крім того, згідно з результатами опитування, 73% громадян вважають правильним, що ЄС виставив Україні вимоги про виконання реформ, без яких не може бути відкриття переговорів про вступ до ЄС. І тоді як частина з опитаних зауважують, що ЄС має бути поблажливішим до України у питанні реформ через війну, 47% впевнено стверджують – реформи в інтересах самої України і ЄС має вимагати їх виконання якомога швидше.

Зокрема, важливою є антикорупційна реформа – більше половини населення (60,1%) підтримують тиск з боку ЄС на Україну, щоб подолати корупцію. І лише 19,5% при цьому зауважують, що наразі це не головна проблема в Україні.

Опитування проводилось з 16 по 25 грудня 2022 року методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

Як повідомлялося, вступ України в НАТО більшість громадян України вважають найкращим варіантом гарантування національної безпеки після російської агресії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.