Ватикан відновив розслідування справи щодо зникнення 15-річної дівчини у 1983 році

Вівторок, 10 січня 2023, 13:56

Ватикан відновив розслідування справи про зникнення Емануели Орланді, яка вже майже 40 років не дає спокою Італії і втягнула в неї могутній Святий Престол.

Про це пише The Guardian, повідомляє "Європейська правда".

Емануелі було 15 років, коли вона зникла 22 червня 1983 року, повертаючись додому з уроку музики в Римі. Сім'я Орланді жила у Ватикані, де її батько працював у поліції.

Справа викликала кілька версій, включаючи те, що Емануела була викрадена бандою з метою шантажу Ватикану для звільнення Мехмета Алі Агджи, який був ув'язнений у 1981 році після спроби вбивства Папи Івана Павла II, але жодної конкретної відповіді так і не було отримано.

Справу відновили після кількох запитів старшого брата Емануели, П'єтро, який невпинно боровся за те, щоб дізнатися правду про її зникнення.

"Ми дізналися про розслідування тільки зі ЗМІ, - сказала Лаура Сгро, адвокат сім'ї Орланді. "Ми написали Папі ще рік тому з наміром поговорити з поборником справедливості. Ми, звичайно, раді, що вони проводять розслідування, але ми дуже сподіваємося, що це дійсно дасть конкретні відповіді".

Крім того, розслідування буде зосереджено на справі Мірелли Грегорі, якій також було 15 років, коли вона зникла в Римі за кілька тижнів до Орланді, сказавши матері, що йде на побачення. Вже давно вважається, що між цими двома зникненнями може бути зв'язок.

Розслідування розпочалося через кілька місяців після виходу на Netflix документального фільму "Дівчина з Ватикану", який досліджує теорії, пов'язані зі справою Орланді. У найбільш вражаючому твердженні, друг дитинства Емануели, опитаний в документальному фільмі, сказав, що підліток зазнав домагань з боку "когось, близького до Папи", яким на той час був Іван Павло II.

У 2019 році у Ватикані відкрили дві могили, щоб визначити, чи насправді там сховані останки Емануели Орланді. Там не знайшли ні останків дівчини, ні тіл тих, хто офіційно вважався там похованим.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.