Співробітника канцелярії президента Польщі звільнили через розмову з російськими пранкерами – ЗМІ

доповнено 19:55
Вівторок, 10 січня 2023, 17:03

Директора Бюро міжнародної політики канцелярії президента Польщі Пйотра Гіллерта було звільнено через розмову Анджея Дуди з російськими пранкерами після падіння ракети в польському Пшеводуві.

Про це з посиланням на джерела повідомила польська радіостанція RFM FM, передає "Європейська правда".

Лідери держав неформально говорили президенту Польщі, що попри ситуацію 15 листопада, коли впала ракета, дозволити росіянам, які видавали себе за Еммануеля Макрона, розмовляти з ним було очевидною помилкою з боку апарату Дуди. Крім того, це другий з 2020 року випадок, коли глава польської держави розмовляв із пранкерами.

Дзвінки президентів, як правило, готуються заздалегідь, а співробітники канцелярії Дуди мали б підтвердити заплановану розмову, зв'язавшись із відповідними співробітниками президента або, в крайньому разі, з посольством відповідної країни.

У Польщі розповіли нові деталі про розіграш Дуди російськими пранкерами

При цьому свою посаду, принаймні поки, не втратив керівник Бюро міжнародної політики канцелярії Дуди Якуб Кумох, який теж мав бути причетний до інциденту із дзвінком із російськими пранкерами.

Також RMF FM зазначає, що після інциденту в канцелярії Дуди була запроваджена спеціальна процедура, покликана запобігти ситуації, подібній до листопадової, але її подробиць не розкривають.

Доповнено 19:55. Керівник Бюро міжнародної політики канцелярії президента Польщі Якуб Кумох спростував повідомлення ЗМІ про те, що працівника відомства Гіллерта було звільнено через телефонний дзвінок Анджея Дуди й російських пранкерів.

Як повідомлялося, російські пранкери, відомі під псевдонімами Вован і Лексус, зателефонували президенту Польщі Анджею Дуді від імені французького президента Еммануеля Макрона після падіння ракети у Пшеводуві.

Опублікована розмова триває понад сім хвилин. На запису співрозмовники говорять англійською мовою.

Голос, який, як стверджується, належить Дуді, говорить про збиту ракету та консультації з генсеком НАТО і президентом США. Також він говорить, що чекає на результати розслідуванні "і не звинувачує росіян". "Думаєте, мені потрібна війна з Росією? Ні. Я цього не хочу", - сказав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.