Більшість французів підтримують протести проти пенсійної реформи

Середа, 11 січня 2023, 09:07

Пенсійна реформа широко відкидається населенням Франції, яке готове до протестів проти неї.

Про це свідчать результати опитування Elabe для BFMTV, повідомляє "Європейська правда".

Так, 60% французів заявили, що вони "підтримують" або відчувають "симпатію" щодо мобілізації проти пенсійної реформи.

Цю думку поділяють усі соціально-демографічні та професійні категорії, але вона більш неоднозначна серед пенсіонерів: 48% з них підтримують рух, 44% - проти, а 6% - "байдуже".

Підтримка протестів проти пенсійної реформи зростає до 67% серед службовців, 65% серед робітників та 68% серед осіб 50-64 років.

Цього року підтримка французів еквівалентна тій, що була зафіксована Elabe у 2019 році під час протестів проти попередньої пенсійної реформи, від якої відмовилися через COVID-19 (60% схвалення протестів у 2023 році, 65% чотири роки тому).

Крім того, 46% французів заявили, що готові вийти на протести проти пенсійної реформи в найближчі тижні. Це на дев'ять пунктів більше, ніж у листопаді 2019 року. Особливо це стосується виборців Жана-Люка Меланшона у першому турі президентських виборів (70%) та виборців Марін Ле Пен (58%).

Нарешті, французи переважною більшістю (68%) вважають, що "уряд не прислухався і залишився на своїх позиціях, не пішовши на жодні суттєві компроміси" з профспілками та політичними організаціями.

Прем’єр-міністр Франції Елізабет Борн у вівторок анонсувала довгоочікувану пенсійну реформу, яка передбачає збільшення пенсійного віку, що вже викликало критику з боку найбільших профспілок країни.

План уряду Франції передбачає поступове підвищення віку виходу на пенсію на три місяці щороку, щоб до 2030-го він досяг цільового показника в 64 роки замість нинішніх 62. Раніше французький уряд планував підвищити пенсійний вік до 65 років.

Соціалісти, крайні ліві з "Франції нескореної" та ультраправого "Національного об’єднання" рішуче засудили пенсійну реформу Макрона. А профспілки працівників натомість закликали до загальнонаціональних страйків 19 січня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: