В Єврокомісії розраховують, Австрія зніме вето на приєднання Румунії та Болгарії до Шенгену

Понеділок, 16 січня 2023, 17:53

Єврокомісар Йоганнес Ган очікує, що Відень зніме своє вето проти вступу Болгарії та Румунії до Шенгенської зони, що відкриє шлях до відновлення іміджу країни.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

У грудні 2022 року Австрія, сильно зосереджена на питаннях міграції, заблокувала приєднання Болгарії та Румунії до Шенгену.

"У відносно осяжному майбутньому обидві країни можуть стати членами Шенгену", - сказав Ган, додавши, що перший крок може бути зроблений у сфері авіасполучення.

Австрійські спостерігачі пов'язували вето Відня з майбутніми регіональними виборами в Нижній Австрії 29 січня, головному осередку консервативної ÖVP. Сам Ган походить з консервативної партії, але значною мірою відсторонений від внутрішньої політики через два терміни поспіль на посаді комісара у Брюсселі.

Ган визнав, що імідж Австрії "безумовно" постраждав в Болгарії і Румунії в результаті вето, "але це можна виправити".

Хоча він "не задоволений" вето, Ган зазначив, що приплив прохачів притулку, з яким зіткнулася Австрія, близько 80 000 незареєстрованих, є проблемою, яку він визнає.

Єврокомісар підкреслив, що у майбутньому ЄС повинен буде забезпечити, щоб візова політика кандидатів на вступ на 100% відповідала візовій політиці блоку.

Нагадаємо, Хорватія з 1 січня приєдналась до Шенгенської зони, ставши 27 країною об'єднання відкритих кордонів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: