В Естонії думають над розширенням контрольованої морської зони

Вівторок, 17 січня 2023, 18:32

Уряд Естонії доручив міністерствам протягом місяця виробити свою позицію щодо питання про запровадження прилеглої зони, яка дасть змогу Естонії застосовувати свої закони і затримувати порушників у ширшій морській зоні.

Про це повідомляє ERR, пише "Європейська правда".

Введення прилеглої зони дає можливість перевіряти дотримання естонського законодавства в межах 24 морських миль від вихідної лінії територіального моря Естонії.

За словами міністра закордонних справ Урмаса Рейнсалу, це справило б позитивний вплив на безпеку Естонії, захист довкілля, а також археологічних та історичних об'єктів, знайдених у морі.

Директорка бюро міжнародного права Міністерства закордонних справ Крісті Ланд також зазначила, що прилегла зона стала б додатковою морською зоною, контрольованою Естонською Республікою, яка виходить за межі 12-мильного територіального моря.

У Фінській затоці Естонія і Фінляндія встановили кордон свого територіального моря таким чином, щоб по обидва боки від лінії, що розділяє затоку, залишалася зона вільного судноплавства завширшки в три морські милі.

Хоча Конвенція з морського права дозволяє встановлювати ширину прилеглої зони до 12 морських миль від зовнішньої межі територіального моря, у Фінській затоці вона не може простягатися так далеко і повинна межувати з лінією, що розділяє затоку, тобто може простягатися не більше ніж на три морські милі від зовнішньої межі територіального моря Естонії.

Однак на захід вона може простягатися до 24 морських миль від вихідної лінії територіального моря, тобто від лінії, що йде біля узбережжя, від якої відраховується ширина 12-мильного територіального моря. У бік Швеції навіть за максимальної ширини прилеглої зони вона не досягатиме лінії, що розділяє.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: