Литва серед країн ЄС поставила в Україну найбільше генераторів і трансформаторів

Середа, 18 січня 2023, 13:29

Литва - країна, яка поставила в Україну найбільше генераторів і трансформаторів серед країн ЄС.

Про це свідчать дані Координаційного центру реагування на надзвичайні ситуації Єврокомісії про підтримку енергетичного сектору України країнами ЄС, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на портал Delfi.

Від початку війни в Україні литовські самоврядування, неурядові організації та енергетичні компанії передали Україні 824 генератори та 267 трансформаторів.

За попередніми підрахунками, допомога Литви українській енергетиці становить 6 млн євро.

Енергетичні компанії Литви та України підтримують зв'язок і обговорюють питання забезпечення необхідним спеціалізованим обладнанням.

Днями компанія Litgrid погодила з українськими колегами новий пакет допомоги, а ESO вже організовує передачу 60 тонн трансформаторної оливи, також узгоджується ще один пакет допомоги для українських газорозподільних систем.

Неурядові організації, самоврядування та енергетичні компанії найближчими тижнями доставлять в Україну ще понад 50 одиниць генераторів різної потужності та інше необхідне обладнання.

Сумарна потужність вже доставлених в Україну генераторів становить близько 1 375 кВт. Це число постійно зростає, оскільки неурядові організації, спільноти, органи самоврядування активно підтримують не тільки Збройні Сили України, а й приділяють увагу українцям, які переживають зимовий сезон.

Минулого тижня президент Литви Гітанас Науседа оголосив про надання Україні зенітних систем і засобів протиповітряної оборони в межах військової допомоги.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.