У Байдена пом’якшили ставлення до повернення Україною Криму – NYT

Середа, 18 січня 2023, 23:17

Адміністрація президента США Джо Байдена після місяців дискусій з українськими посадовцями почала обговорювати, які засоби можуть бути передані Україні для можливого завдання ударів по військових об’єктах в тимчасово окупованому Криму.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в матеріалі The New York Times.

Глава Мюнхенської конференції: Україна має повне право відвоювати Крим

Зміна позиції адміністрації Байдена пов’язана її з новим підходом: якщо українські військові зможуть показати Росії, що її контроль над Кримом може опинитися під загрозою, це зміцнить позицію Києва в будь-яких майбутніх переговорах.

Крім того, побоювання США, що Кремль може застосувати тактичну ядерну зброю у відповідь на можливу військову кампанію проти Криму, зменшилися, хоча такий ризик усе ж зберігається.

Наразі, стверджують джерела NYT, посадовці США обговорюють з українськими колегами використання американської зброї – від комплексів HIMARS до бойових машин Bradley – для можливого завдання удару по сухопутному коридору, який з’єднує Крим з Росією через окуповані міста Мелітополь і Маріуполь.

Водночас президент США поки що не готовий надати Україні ракетні системи дальнього радіусу дії, необхідні Києву для атаки на російські об'єкти на півострові.

Посольство Росії у Швеції визнало, що Крим – це Україна

Демонструючи здатність завдати удару по Криму, кажуть співрозмовники NYT, Україна могла б показати, що російський контроль над Кримом не є закріпленим. Адміністрація Байдена також дедалі частіше вважає, що удари по тилових позиціях Росії у Криму можуть серйозно зашкодити здатності Москви просунути свою лінію фронту далі.

У Вашингтоні наразі не вважають, що Україна може захопити Крим військовим шляхом – серед іншого, через побоювання, що такий крок може підштовхнути президента РФ Владіміра Путіна до ескалації у відповідь. Та позиція адміністрації Байдена наразі полягає в тому, що Росія повинна повірити, що Крим перебуває під загрозою -  частково для того, щоб посилити позицію України на будь-яких майбутніх переговорах.

За даними The New York Times, цього тижня американське та українське командування проведе зустріч високого рівня в Німеччині, щоб відпрацювати планування можливого наступу. Зустріч має на меті узгодити бойові плани України з тими видами озброєнь і матеріалів, які надають союзники США в НАТО.

Зазначимо, що викладена в матеріалі позиція контрастує із заявами американських посадовців кількамісячної давнини. Приміром, у листопаді радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван рекомендував команді Зеленського почати думати про реалістичні вимоги для переговорів з РФ, включаючи перегляд заявленої мети України щодо повернення Криму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.