У Німеччині екоактивісти, які виступають проти знесення села задля вугілля, почубились із поліцією

фото
Понеділок, 2 січня 2023, 18:59

Екоактивісти груп Lützerath lebt ("Лютцерат живе") та Letzte Generation ("Останнє покоління") в понеділок заблокували дороги на в’їзд до села Лютцерат у німецькій федеральній землі Рейнланд-Пфальц, виступаючи проти його знесення для видобутку вугілля.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на DPA.

Згідно з домовленістю федерального уряду й енергетичної компанії RWE, територія навколо Лютцерата (яка належить RWE) буде розроблятися для видобутку вугілля. Перші роботи заплановані вже на середину січня.

Екоактивісти виступають проти видобутку вугілля, стверджуючи, що це ще більше віддалить Німеччину від досягнення задекларованих кліматичних цілей.

У понеділок поліція повідомила активістів, що буде розчищати під’їзну дорогу до Лютцерата для проходження будівельної техніки – зокрема й барикади, встановлені для огородження села.

 
Фото: DPA

У результаті активісти вступили в сутички з правоохоронцями, закидавши тих петардами, пляшками й камінням. Через деякий час ситуація стабілізувалась, і поліція відійшла. Про затриманих чи травмованих не повідомлялось.

 
Фото: DPA

У поліції заявили, що про виселення людей із Лютцерата наразі не йдеться. Але під'їзні шляхи до села мають бути розчищені, щоб енергетична компанія RWE могла проїхати з будівельною технікою.

Своєю чергою RWE повідомила, що в понеділок три дороги поблизу Лютцерата були повністю перекриті. Там захищають розробку відкритої вугільної шахти тим, що вона необхідна для забезпечення постачання електростанцій вугіллям в умовах енергетичної кризи.

Як повідомлялось, Німеччина офіційно вирішила відмовитися від міжнародної енергетичної угоди, яку компанії, що видобувають викопне паливо, використовували для протидії заходам із боротьби зі зміною клімату.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: