В Іспанії готуються до відсутності угоди з Британією щодо статусу Гібралтару

Понеділок, 2 січня 2023, 21:19

Іспанія та Європейський Союз готові до ситуації, якщо не вдасться досягти домовленості з Великою Британією щодо статусу Гібралтару після виходу Лондона зі складу ЄС.

Про це в інтерв’ю агентству Europa Press заявив міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес, повідомляє "Європейська правда".

Британія та Іспанія наблизилися до угоди щодо Гібралтару після Brexit

За його словами, Британія та Іспанія "витратили два роки на переговори про те, що вже було більш-менш усталеним, а з моменту Brexit минуло багато років".

"Очевидно, що ми не можемо перебувати в такій ситуації вічно, Британія повинна чітко сказати, чи хоче вона цієї угоди, яка є глобальною і стосується всіх аспектів відносин між Іспанією та Британією щодо Гібралтару, чи не хоче", – зазначив Альбарес.

Він ухилився від прямої відповіді на запитання, що робитиме Мадрид у разі відсутності угоди, зазначивши, що "Іспанія не хоче" такого сценарію.

Разом з тим, глава іспанського МЗС попередив, що "уряд Іспанії та ЄС, які в кінцевому підсумку досягнуть угоди з Великою Британією, готові до будь-якого сценарію", зокрема й незадовільного результату.

Гібралтар офіційно отримав статус міста з запізненням на 180 років

Питання Гібралтару стало одним із каменів спотикання під час Brexit. Іспанія відмовилась від цієї території у 1713 році, після чого та стала британським екславом. Угода про вихід Британії з ЄС не стосувалась питання Гібралтару.

У грудні 2020-го, щоб запобігти закриттю кордонів для ексклаву через Brexit, Мадрид і Лондон підписали угоду, яка передбачала включення Гібралтару до Шенгенської зони ЄС. У жовтні 2021 року розпочалися переговори для укладання відповідного договору.

Укладенню угоди перешкоджали розбіжності між Мадридом і Лондоном у питанні того, хто буде здійснювати паспортні перевірки мандрівників, які прибувають в аеропорт Гібралтару. Іспанія наполягала на тому, що це має здійснювати її поліція, а Британія – Агентство ЄС із захисту кордонів Frontex.

Зрештою Іспанія за пропозицією Єврокомісії вирішила відмовитись від цієї вимоги, у результаті чого кордони Гібралтару залишаться відкритими, а митні перевірки здійснюватимуться лише в аеропорту й порту ексклаву.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: